Podle výsledků, které dnes zveřejnila volební komise, se opoziční strana Indický národní kongres (INK) stala jasným vítězem voleb ve státě Čhattísgarh a jen o jedno křeslo nezískala většinu ve státech Madhjapradéš a Rádžasthán. Vzhledem k nabídce podpory od regionálních stran je zřejmé, že se INK chopí moci ve všech třech zmíněných státech, které doposud ovládala premiérova Indická lidová strana, píše AP.

Pro premiéra Módího je to největší porážka od roku 2014, kdy jeho hinduistická nacionalistická Indická lidová strana ve federálních volbách jasně porazila Indický národní kongres, v jejímž čele loni nahradil Ráhul Gándhí svou matku a dlouholetou předsedkyni strany Soniu Gándhíovou.

Podle analytiků může porážka pravicové Indické lidové strany pomoci sjednotit opozici před federálními volbami. Módího strana čelí kritice, že nesplnila sliby zajištění pracovních míst pro mladé a vytvoření lepších pracovních podmínek pro zemědělce. Sám Módí ale navzdory této kritice dál zůstává v zemi velmi oblíbeným politikem.