Kovrig byl v Číně zadržen v době čínsko-kanadské roztržky, kterou vyvolalo zatčení finanční ředitelky a zároveň dcery zakladatele čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě. Peking tento krok již dříve ostře odsoudil. Podle řady názorů bylo zatčení Kovriga odvetou Číny za zadržení Meng.

Čínsky hovořící Kovrig pracoval pro ICG na plný úvazek jako expert od roku 2017. Podle jeho profilu na sociální síti LinkedIn působil v letech 2003 až 2016 jako diplomat, mimo jiné i v Pekingu a Hongkongu. Stávající zaměstnavatel Kovriga sdělil, že analytika zadrželi v pondělí večer v Pekingu agenti státní bezpečnosti. Zapojení čínského ministerstva státní bezpečnosti, které se kromě jiného zabývá kontrarozvědnou činností, podle diplomatů působících v Číně nasvědčuje tomu, že by Kovrig mohl být obviněn ze špionáže.

"Nemám žádné informace, které bych Vám k případu mohl poskytnout," odpověděl na dnešní tiskové konferenci na dotaz novinářů mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang. "Mezinárodní krizová skupina ale není v Číně registrovanou nevládní organizací, takže pokud někdo z jejích zaměstnanců provádí v Číně nějakou činnost, porušuje tím zákon," dodal.

Mezinárodní krizová skupina sídlí v Bruselu. Její šéf Rob Malley dnes uvedl, že ICG nedostala od Pekingu oficiální informaci o zatčení Kovriga a že kanadští konzulární úředníci zatím nezískali ke Kovrigovi přístup. Kovrig, který se zabýval otázkami čínské zahraniční politiky v Asii a v Africe, byl podle Malleyho v Pekingu jako soukromá osoba.

Malley rovněž kategoricky odmítl, že by se Mezinárodní krizová skupina podílela na špionážní činnosti. "Nechci spekulovat o tom, co za tímto zadržením je, ale rozhodně můžu prohlásit, že za ním není žádná ilegální činnost ani ohrožení čínské národní bezpečnosti," řekl. "Naše aktivity jsou transparentní a informace o nich lze nalézt na našich webových stránkách. Nezapojujeme se do žádných tajných operací," dodal.

Mezinárodní krizová skupina je renomovaná mezinárodní nevládní nezisková organizace, která se zaměřuje na předcházení konfliktům a jejich řešení v rámci celého světa.

Bývalý kanadský velvyslanec v Číně Guy Saint-Jacques v úterý na dotaz kanadské televize CBC, zda zadržení Kovriga krátce po zatčení Meng Wan-čou bylo pouhou shodou okolností, odpověděl: "V Číně žádná shoda okolností neexistuje... Když vám chtějí vyslat vzkaz, udělají to."

Finanční šéfka Huawei byla v Kanadě zadržena na žádost Spojených států, které ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem. Kanadský soud finanční ředitelku Huawei v úterý propustil na kauci.