"Vinu neuznává, za zločince se nepovažuje a odmítá vypovídat. Označuje se za válečného zajatce," řekl Polozov. Hrycenko ani žádný z jeho 23 zadržených druhů nebyl vystaven fyzickému nátlaku, ruští vyšetřovatelé se podle advokáta k nim chovají "uctivě".

Incident z 25. listopadu, kdy ruské síly zabavily v průlivu mezi Černým a Azovským mořem tři ukrajinské lodě a zajaly 24 námořníků, znovu výrazně zvýšil napětí mezi Ukrajinou a Ruskem. Kyjev událost označil za ruskou agresi, zatímco Moskva hovoří o flagrantní provokaci druhé strany. Po internaci v krymském Simferopolu byli Ukrajinci převezeni do vazební věznice v Moskvě a čekají na soud.

Až po vynesení rozsudku se podle spekulací ruského i ukrajinského tisku může o případném omilostnění či výměně vězněných námořníků rozhodnout. Potvrdil to nedávno i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle něhož "jakmile skončí proces, bude možné mluvit o tom, jak ulehčit jejich osud, nebo se dohodnout na nějakých konkrétních krocích".

Ukrajinská vláda soudní proces se zadrženými námořníky nehodlá uznat. Bezprostředně po incidentu je označila za válečné zajatce, na které se vztahuje mezinárodní, nikoli ruské právo.