Hlasování Dolní sněmovny bylo plánováno na dnešní večer, vláda je ale v pondělí odvolala, protože jí hrozila jasná porážka. Představitelé dolní komory parlamentu následně podle deníku The Guardian naznačili, že vzhledem k předchozímu uzavření brexitové dohody mezi Londýnem a Bruselem se již na vládu termín 21. ledna nevztahuje. Hlasování tak teoreticky mohlo přijít na řadu až 28. března, tedy den před plánovaným vystoupením Británie z EU.

Vládní mluvčí ale prohlásil, že premiérka se bude řídit duchem zákona o vystoupení a "rozvodovou dohodu" poslancům do 21. ledna předloží.

Za vládu poté na půdě parlamentu stejný vzkaz tlumočil náměstek z ministerstva pro brexit Robin Walker. Dále řekl, že pokud by dohoda neprošla, poslanci budou mít možnost hlasovat o vládním návrhu dalšího postupu.

V Dolní sněmovně na Walkera pochopitelně čekala nepřátelská atmosféra, neboť vláda v pondělí odvolala plánované hlasování navzdory opakovanému ujišťování, že takový krok neučiní. Labouristka Yvette Cooperová prohlásila, že verbální ujištění už v tuto chvíli nestačí. Od kabinetu žádala písemný slib, že hlasování se uskuteční.

Podobně se vyjádřil labouristický předseda poslaneckého výboru pro brexit Hilary Benn. Sliby prý poslancům nemohou stačit, protože mnozí se v pondělí přesvědčili, že ujištění mohou zmizet "jako pára nad hrncem". Moderátor televize ITV Robert Peston na twitteru uvedl, že ani vlivní konzervativní poslanci Walkerovým slovům nedůvěřovali.

Mayová chce do 21. ledna od EU získat dodatečné záruky týkající se takzvané irské pojistky, která byla hlavním terčem kritiky ve stávajícím znění brexitové dohody. Britská premiérka se dnes s tímto cílem vydala na sérii setkání s evropskými lídry, přestože Unie se staví odmítavě k jakýmkoli změnám v tomto záložním opatření, zahrnutém do dohody ve snaze zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem.

První schůzku dnes absolvovala britská premiérka v Haagu se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem. Mayová mu podle svého mluvčího jasně sdělila, že bude potřebovat záruky ohledně pojistky, aby mohla "rozvodová dohoda" projít Dolní sněmovnou. Rutte po setkání na twitter napsal pouze tolik, že snídaně s Mayovou se konala v rámci příprav nadcházejícího summitu EU a přinesla "užitečný rozhovor" o posledním vývoji kolem brexitu.