Mladá RP si areál pronajala a bourala v něm zchátralé objekty po sovětské armádě. Hejtmanství jí v roce 2016 vypovědělo smlouvu kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky smlouvy neporušila. Kvůli soudní při nemohlo hejtmanství s areálem volně nakládat.

"Dohodli jsme se s Mladou RP, že končíme soudní spory, veškeré soudní spory budou uzavřené a budeme s nimi vyjednávat o částce narovnání, která samozřejmě bude k diskusi a jednoduchá jednání to nebudou. Na druhou stranu jsem velmi ráda, že ukončením sporů budeme moci nakládat s majetkem, který je pro nás strategický," uvedla Pokorná Jermanová.

"Tohle je velmi důležitá zpráva i pro pana premiéra, protože tam určitě budeme potřebovat pomoc státu," dodala hejtmanka směrem k předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO), který se setkání se starosty zúčastnil.

Podle krajského radního Roberta Bezděka (ANO) jde o první krok na dlouhé a poměrně složité cestě, kterou by chtěl kraj zvládnout během příštího roku. "Dohoda o narovnání a smlouvě o smlouvě budoucí předpokládá, že se ukončí všechny soudní spory a společnosti Mladá RP se vrátí takzvaná nevyčerpaná nebo nespotřebovaná část nájemného, kterou zaplatili," uvedl. Podle něj jde zhruba o 20 milionů Kč. Poté se bude jednat o výši přiměřeného plnění za odvedené práce. Kraj by se měl kvůli tom obrátit na znalce, který demoliční práce pomůže ocenit.

Opozičnímu zastupiteli za STAN Věslavu Michalikovi vadí, že dohoda, kterou už dříve schvalovali zastupitelé, nestanovuje konkrétní částku za provedené práce nebo mechanismus, jak k ní dospět. Podle smlouvy má být navíc demolice vyrovnávána tak, že se od prokázaných nákladů odečte přes milion korun za každý "odbydlený" měsíc. Měsíců bylo celkem 60, což znamená více než 60 milionů. Tyto peníze by se měly podle Michalika odečíst od částky vyčíslené znalcem za provedené práce. Bezděk to ale už dříve zpochybnil. Namítl, že smlouva měla vady. Náklady navíc nebyly nikdy vyčísleny a demolice dokončena. Zdůraznil také, že v prvním kroku se jedná jen o vyrovnání nájemného a o dalších věcech se bude jednat.