V Indii se dnes sčítají hlasy z voleb do parlamentů pěti států - Čhattísgarh, Madhjapradéš, Mizórám, Rádžasthán a Telangana. Hlasování je označováno za prověrku před volbami poslanců dolní komory federálního parlamentu, které jsou plánovány na příští rok.

Hlavní opoziční strana Indický národní kongres (INK), v jejímž čele loni nahradil Ráhul Gándhí svou matku a dlouholetou předsedkyni strany Soniu Gándhíovou, má podle průběžných výsledků šanci zformovat vládu ve státech Čhattísgarh a Rádžasthán, jakož i ve státě Madhjapradéš, kde jsou ale výsledky velmi těsné. Ve všech případech se jedná o velké, klíčové státy, které premiéra Módího vynesly k historickému úspěchu v celoindických volbách před čtyřmi roky.

Podle analytiků by zásadnější porážka pravicové Indické lidové strany (BJP) mohla pomoci sjednotit opozici před federálními volbami, které se musí uskutečnit do května 2019. Módího strana čelí kritikám, že nesplnila sliby zajištění pracovních míst pro mladé a vytvoření lepších pracovních podmínek pro zemědělce. Sám Módí však navzdory těmto kritikám nadále zůstává v zemi velmi oblíbeným politikem.

Ve státě Čhattísgarh by podle dosavadních výsledků mohl opoziční Indický národní Kongres (INK) získat 63 z 90 křesel místního parlamentu, zatímco Módího Indická lidová strana (BJP) 18 křesel, což média označují za velké překvapení. Ve státě Rádžasthán by INK mohl obsadit 101 míst ze 200 a BJP 72 míst. Nejnapínavější je souboj ve státě Madhjapradéš, kde sčítání naznačuje zisk 116 mandátů z 230 pro INK a 104 mandátů pro BJP.

V dalších dvou menších státech Mizórám a Telangana, kde se dnes rovněž sčítají výsledky, jasně vedou regionální strany.