Rozpočet je založen na předpokladu pokračujícího zapojení Británie do příspěvků i výdajů rozpočtu i po brexitu tak, jak se strany dohodly ve smlouvě o brexitu. Ta zatím ale neplatí a není jisté, zda ji britská vláda dokáže prosadit v parlamentu.

Evropská komise (EK) nový návrh podoby rozpočtu předložila europarlamentu a členským státům 30. listopadu, když zkrachovala jednání o předchozím návrhu. Pokud by se unijní instituce na rozpočtu neshodly v letošním roce, hrozilo by unii rozpočtové provizorium.

Tisková zpráva rady zdůrazňuje vyšší podporu výdajů souvisejících s bezpečnostní problematikou a zvládáním migrace. Výrazně má například posílit unijní Azylový, migrační a integrační fond (AMIF), oblast zvládání migrace získá 1,1 miliardy eur (28,4 miliardy Kč), o 55,9 procenta více než letos. Fond vnitřní bezpečnosti může počítat s částkou 534 milionů eur (13,8 miliardy Kč). Zvýší se také objem peněz určených pro unijní agentury jako je Frontex, Evropský azylový podpůrný úřad (EASO) nebo Europol.

O něco více peněz než letos je určeno také na podporu růstu evropské ekonomiky a na vznik nových pracovních míst, včetně více než dvanácti miliard eur na podporu výzkumu a vývoje v rámci programu Horizont 2020. Rozpočet má také unii pomoci v příštím roce s dosažením jejích cílů v ochraně klimatu.

Parlament by měl dohodu o rozpočtu na příští rok odhlasovat na své nynější plenární schůzi.