Dvě letadla americké armády, bojový letoun F/A 18 a tankovací letadlo KC-130, havarovaly minulý týden ve čtvrtek (ve středu SEČ). Oba stroje startovaly ze základny Iwakuni u Hirošimy a nehoda se stala asi 320 kilometrů od japonského pobřeží. Informace o tom, že k nehodě došlo při doplňování paliva za letu, zatím podle prohlášení armády nebyla potvrzena.

Dva z celkem sedmi členů posádek havarovaných letadel nalezlo v den nehody japonské námořnictvo. Jeden z vojáků zemřel, druhý přežil. Za mrtvé dnes americké námořnictvo prohlásilo i pět dosud pohřešovaných vojáků. "Podnikli jsme vše, co bylo v našich silách, abychom posádku našli," zdůraznil zástupce armády Eric Smith.

Počet havárií amerických vojenských letadel po celém světě v posledních letech stoupá. Kongresmani nárůst počtu nehod nazývají "krizí" a za jejich příčinu označují nepřetržité bojové úkoly letectva, odkládanou modernizaci, nedostatečný výcvik a stárnoucí techniku.

List The Military Times začátkem roku uvedl, že počet leteckých havárií v letech 2013 až 2017 vzrostl téměř o 40 procent. Podle něj při nich zemřelo nejméně 133 příslušníků armády.