"Dnes vzdáváme poctu dvěma z nejsilnějších hlasů světa," řekla dnes v Oslu předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová.

"Denis Mukwege a Nadja Muradová významně přispěli k boji proti tomuto druhu válečných zločinů tím, že obrátili pozornost na utrpění žen v Iráku, Demokratické republice Kongo a všude jinde na světě tam, kde je sexuální násilí používáno jako zbraň," řekla Reissová-Andersenová.

Ceremoniál předání Nobelových cen se každoročně koná v den výročí úmrtí zakladatele tohoto ocenění Alfreda Nobela 10. prosince. Laureáti při obřadu dostanou zlatou medaili, diplom a šek na devět milionů švédských korun (téměř 23 milionů Kč), který se v případě více vyznamenaných v jedné kategorii rovnoměrně dělí.

Vyznamenaný třiašedesátiletý gynekolog Mukwege pečuje o znásilněné ženy v nemocnici ve východokonžském městě Bukavu, kterou sám v roce 1999 založil a kterou vede. Léčil přes 40.000 žen včetně obětí hromadných znásilnění, která byla na denním pořádku zejména během občanské války, jež skončila v roce 2003 a vyžádala si kolem 3,8 milionu obětí.

Ve svém projevu často přerušovaném potleskem Mukwege kritizoval mezinárodní společenství za to, že dovolila, aby byli obyvatelé Konga více než dvě desetiletí "ponižováni, zneužíváni a masakrováni". "Vyzývám státy světa k podpoře iniciativy na vytvoření globálního fondu pro odškodnění obětí sexuálního násilí v ozbrojených konfliktech," dodal lékař.

Země by podle něj rovněž měly ekonomickými i politickými sankcemi a pohnáním před soud zaujmout jasné stanovisko vůči politickým představitelům, kteří sexuální násilí tolerují nebo dokonce využívají ve prospěch svých mocenských zájmů.

Muradová, která se narodila v roce 1993, je známá jako bojovnice za lidská a ženská práva, jakož i za práva jezídů a uprchlíků. Jako jednadvacetiletou unesli Muradovou z její vesnice na severu Iráku bojovníci organizace Islámský stát (IS) a drželi ji tři měsíce jako sexuální otrokyni. Při útocích IS přišla o 18 členů rodiny, včetně matky. Ze zajetí se Muradové na několikátý pokus podařilo uprchnout a stala se mluvčí tisíců žen znásilňovaných bojovníky IS.

"Dnes je pro mě mimořádný den," řekla Muradová. "Je to den, kdy zvítězilo dobro nad zlem, den, kdy lidskost porazila terorismus, den, kdy děti a ženy, které trpěly pronásledováním, zvítězily nad pachateli těchto zločinů," prohlásila Muradová, Zdůraznila však, že Nobelova cena není odškodněním pro její lid, který je zabíjen pouze kvůli své jezídské víře.

Ostatní Nobelovy ceny byly předány dnes po 17:00 SEČ ve Stockholmu. Cenu za chemii letos získali Američanka Frances Arnoldová, Američan George Smith a Brit Gregory Winter, kteří využili techniku zvanou řízená evoluce k vytvoření nových bílkovin, jež mají širokou škálu upotřebení - od výroby nových léků až po produkci biopaliv. Nobelovy ceny za fyziku se v letošním roce dočkali Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová, u nichž Královská švédská akademie věd ocenila průlomovou práci v oboru laserových technologií. Cenu za fyziologii a lékařství obdrželi Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó za účast na vývoji speciální imunologické léčby rakoviny.

Nobelova cena za ekonomii letos putuje do Spojených států. Američan William Nordhaus byl oceněn za výzkum vztahů mezi ekonomikou a klimatickými změnami a Paul Romer za výzkum interakce mezi ekonomikou a technologickými inovacemi.

Nobelova cena za literaturu letos udělena nebyla kvůli skandálu, který otřásl Švédskou akademií, jež cenu uděluje. Francouz Jean-Claude Arnault spjatý s akademií byl za znásilnění odsouzen k 2,5 roku vězení.