CDU je podle Krampové-Karrenbauerové poslední velkou křesťansko-demokratickou stranou v Evropě. "Chci, aby to tak zůstalo, chci, aby tomu tak bylo i zítra," řekla šestapadesátiletá politička, podle níž strana potřebuje ke zvládnutí výzev budoucnosti především odvahu.

Krampová-Karrenbauerová, jejíž slova byla často přerušována potleskem, také zdůraznila, že není žádnou mini-Merkelovou nebo kopií kancléřky, jak se o ní i vzhledem ke klidnému a pragmatickému stylu někdy mluví. Považuje se za svébytnou političku, která má vlastní představy o dalším vývoji strany. "Nevyhrála jsem volby navzdory tomu, jaká jsem, ale proto jaká jsem," prohlásila bývalá ministerská předsedkyně Sárska.

Politička stranu také vyzvala k jednotě, ať už dnes v souboji o post předsedy vyhraje kdokoliv. "Žádný ze tří kandidátů nebude znamenat zánik strany," řekla s tím, že CDU nevnímá jako stranu rozdělenou mezi konzervativní a liberální křídlo nebo mezi západ a východ. "Je jen jedna CDU," poznamenala.

Její hlavní konkurent v dnešním hlasování - Friedrich Merz - ve svém projevu také mluvil o tom, že CDU musí zůstat silnou stranou. "Bez jasných pozic nedosáhneme žádných lepších volebních výsledků," zdůraznil svou představu třiašedesátiletý muž, který je v řadě ohledů kritický ke končící éře Merkelové.

Mezi hlavní politické soupeře Merz, jehož řeč doprovázel místy slabší potlesk, zařadil Zelené i koaliční sociální demokracii (SPD). Na adresu protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) řekl, že ohrožuje stabilitu země. CDU proto musí najít jiný způsob, jak zacházet s tématy, z nichž AfD profituje. "Nepřenecháme východ země populistům zleva a zprava," prohlásil.

Merz, který je považován za politického konkurenta Merkelové, také uvedl, že v případě zvolení bude s kancléřkou dobře spolupracovat. Zájmy státu jsou podle něj důležitější než zájmy strany a zájmy strany zase důležitější než zájmy jednotlivce.

Stejně jako Krampová-Karrenbauerová požaduje i Merz lepší diskuzní kulturu uvnitř CDU. "Nemůže to dnes být konec, ale musí to být začátek pro větší debatu," vyjádřil stejné přesvědčení i třetí kandidát, kterým je ministr zdravotnictví Jens Spahn. Protože podle většiny pozorovatelů nemá šanci na úspěch, dostal osmatřicetiletý politik podle svých slov v posledních dnech řadu doporučení, aby se stáhl. Strana podle něj ale potřebuje ambiciózní a možná i trochu nedočkavé politiky.