Zeman v TV Barrandov označil zprávu, kterou tento týden BIS vydala a kde varuje před ruskými a čínskými špiony, za "plácání" a zpravodajce za "čučkaře". Ani v neveřejné zprávě podle něj nejsou důkazy o konkrétních ruských nebo čínských špionech v Česku. BIS se proti vyjádření ohradila a uvedla, že má za sebou úspěšné období a že jí vláda i kontrolní orgány nedávno poděkovaly za službu pro ČR.

Chápavě se k prohlášení vyjádřil Filip. "Pan prezident má jistě k dispozici více informací než já a nemám důvod mu nevěřit," napsal ČTK. Mám spíš důvěru v prezidenta než tu (výroční) zprávu, řekl novinářům.

Místopředseda bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti) novinářům řekl, že prezident účelově vytrhává díly výroční zprávy a hodnotí je, jak se mu to hodí. "Pan prezident často jezdí do Ruska a Číny. Já to chápu tak, že hájí zájmy svých sponzorů, protože to spojení je prokazatelné," konstatoval. V případě Ruska i Číny hovořila o BIS o tom, že jejich zpravodajci vyvíjejí v Česku rozsáhlou činnost a často při tom využívají diplomatické krytí.

Šéf lidoveckých poslanců a člen bezpečnostního výboru Jan Bartošek práci BIS ocenil. Prohlášení o čučkařích označil za úšklebek a kladné hodnocení jejich práce. "Víc bych se k tomu včerejšímu (čtvrtečnímu) blábolu nevyjadřoval. Nemá to relevanci, ani váhu," uvedl na twitteru.

Výroky by se mohl zabývat senátní výbor. "Ve výboru pro bezpečnost, obranu a zahraniční věci se v Senátu budeme již brzy zabývat výroky prezidenta," napsal na twitteru jeho předseda Fischer.

Šéf SPD Tomio Okamura považuje označení BIS jako čučkařů za nespravedlivé zjednodušení její práce, ve které "dnes a denně riskují své životy v boji s organizovaným zločinem". "Ke zprávě BIS máme věcné výhrady, neboť její formulace vyvolávají zbytečnou mediální a politickou hysterii. Neznamená to však, že můžeme zapomínat na statečnou práci lidí a jejich službu ČR," sdělil ČTK. Také předseda bezpečnostního výboru Sněmovny Radek Koten (SPD) ocenil práci důstojníků BIS a hodnocení hlavy státu označil za nespravedlivé vůči nim a zjednodušující.

Podle poslance a člena komise pro kontrolu BIS Marka Bendy Zeman podkopává důvěryhodnost tajných služeb a respekt ČR v zahraničí. Své výhrady má sdělovat ministrům či příslušným orgánům. "Jeho popírání působení ruských a čínských zpravodajských služeb na území naší země spíše připomíná pořekadlo o potrefené huse," podotkl. Člen bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) označil za nehorázné, aby Zeman podobně hovořil o instituci, která hájí bezpečnost ČR. "Je nutné BIS podpořit," řekl ČTK. Vyjádření chápe v kontextu toho, že Zeman se osobně mstí zástupcům institucí, s kterými je ve sporu.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zdůraznil, že Zeman zpochybňuje kredibilitu BIS poté, co označila za bezpečnostní hrozbu ruské a čínské špiony. "Přestože je to skandální, lepšího vysvědčení se službě od současné hlavy státu nemohlo dostat. Svou práci dělá evidentně dobře. Díky za to," uvedl v prohlášení.

Předseda STAN Petr Gazdík ČTK napsal, že Zeman je "úplně mimo" a chová se spíše jako přítel Kremlu než jako hlava státu. "Rozhodně nesouhlasím se zpochybňováním práce české tajné služby," uvedl.