"Pro nás je důležité, aby to sídlilo v jednom z nových členských států. Česká republika podporuje Bratislavu. Slovensko ještě nemá žádné sídlo evropské instituce," řekla Maláčová. Druhým důvodem podle ní je, že pokud bude agentura sídlit v zemi jako je Slovensko nebo Chorvatsko či Rumunsko, mohlo by to vést k tomu, že se nová agentura bude více zabývat i otázkami důležitými právě pro státy ze středu a východu unie.

"Třeba mzdová konvergence. Nemusíme opakovat, že i po 15 letech po vstupu do EU jsme stále na třetině mezd kupříkladu Německa," upozornila ministryně.

Její slovenský kolega Ján Richter novinářům řekl, že Slovensko dnes o svém zájmu o sídlo orgánu poprvé oficiálně v EU informovalo. "Troufám si říct, že z dosavadních dvoustranných rozhovorů máme určité přísliby o podpoře. Ale nejsme sami, zájemců je víc," řekl novinářům. V agentuře by do pěti let mělo pracovat asi 150 lidí.

Slovensko je podle ministra spolu s Chorvatskem, Rumunskem, Kyprem a Lotyšskem zemí, kde zatím žádná agentura či orgán EU nesídlí. Podle Richtera má ale výhodu, že jako jediný stát z této pětice je členem schengenského prostoru i eurozóny.

O konečné podobě pravidel pro vznik organizace nyní členské země začnou vyjednávat s Evropským parlamentem. Podle jejich představ by se instituce měla jmenovat Evropská agentura pro pracovní záležitosti (European Labour Agency - ELA), měla by podporovat členské země při zavádění souvisejících evropských právních norem a státy by se na její práci podílely dobrovolně.

Rada EU, tedy členské státy, navrhují, aby orgán napomáhal dostupnosti informací o právech a povinnostech při přeshraničních přesunech pracovních sil pro zaměstnance i zaměstnavatele a úřady či aby podporoval koordinaci mezi státy při jejich prosazování unijního práva v této oblasti.

Napomáhat by ELA také mohla v případech, kdy se úřady v různých zemích EU dostanou do sporu ohledně výkladu evropského pracovního práva. A pomoci má také koordinaci zemí při potírání černého trhu práce.

Když s návrhem letos v březnu přišla Evropská komise, vysvětlovala komisařka pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenová, že cílem ELA bude pomáhat občanům, firmám i úřadům plně využívat možnosti, které nabízí volný pohyb po Evropské unii, a to včetně pohybu pracovních sil.

Podle představy komise měla ELA také nabízet lidem i firmám informace o pracovních možnostech, včetně učňovské přípravy či stáží, a také dávat rady ohledně práv a povinností souvisejících s životem v jiné unijní zemi.

Český Senát v květnu označil zamýšlenou agenturu za další zbytečnou byrokratickou instituci, tehdejšími slovy nynějšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery je ELA "úplná blbost".