Podle deníku Le Figaro se prokuratura začala věcí zabývat po nedávném upozornění úřadu CNCCFP, který má ve Francii na starost dohled nad financováním volebních kampaní a stranickými penězi. Macronova strana podle tohoto orgánu mohla porušit zákony týkající se transparentnosti veřejného života. Sporné dary přicházely prostřednictvím šeků nebo bankovních převodů.

Částka 144.000 eur podle agentury Reuters představuje jen malou část darů, které Macron získal během volební kampaně. Celkově podle CNCCFP obdržel od různých sponzorů 16,8 milionu eur (437 milionů korun), což je pod hranicí stanovenou zákonem. Většinu peněz Macron utratil.

Pařížská prokuratura rovněž vyšetřuje údajné nesrovnalosti ve financování volební kampaně ultralevicového prezidentského kandidáta Jeana-Luca Mélenchona. Někdejšího trockistu vyslechla policie a jeho bydliště a sídlo jeho strany Nepodrobená Francie (La France insoumise) prohledali v říjnu vyšetřovatelé protikorupčního úřadu. Případ vyvolal ve Francii skandál kvůli potyčkám při razii v ústředí strany.

Mélenchon se tak dnes v reakci na informace týkající se REM na twitteru ptal, zda vyšetřovatelé "také prohledají Macronův dům a zabaví seznamy členů strany a sponzorů, nebo budou uplatňovat dvojí metr".

Cílem předběžného vyšetřování, které vede soudní policie, je zjistit, zda je možné zahájit trestní stíhání.