Po opětovném otevření vyjednávání o "rozvodové smlouvě" volá v těchto dnech řada britských politiků včetně lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna či vedení severoirské Demokratické unionistické strany, která v britském parlamentu podporuje menšinovou vládu konzervativců. Podle Corbyna na opětovné projednání podmínek odchodu z EU stále zbývá čas, ačkoli Brusel tento postup odmítá.

"Tento text byl schválen britskou vládou. V tomto smyslu to není návrh dohody, nyní je to dohoda a znovu se otevírat nebude," citovala vyjádření Coveneyho k aktuální dohodě agentura Reuters. Za velmi složitou a riskantní v pondělí označil snahu vrátit se k vyjednávání o rozvodové dohodě britský ministr zahraničí Jeremy Hunt a takovýto kurz dnes vyloučil i ministr spravedlnosti David Gauke.

Návrhu brexitové dohody by měli v neděli dát zelenou lídři členských zemí EU na mimořádném summitu, poté se dokument dostane mimo jiné před britský parlament. V posledních dnech britská média spekulovala o tom, že někteří euroskeptičtí ministři se zřejmě snažili premiérku Theresu Mayovou přesvědčit, aby stávající podobu brexitové dohody přehodnotila, zejména pak kontroverzní pojistku pro zachování hladkého režimu na severoirské hranici. Podle zpravodajské společnosti BBC už ale nespokojení ministři akceptovali, že dokument se měnit nebude.

Naděje ohledně korekce nastoleného kurzu údajně nyní vkládají do politické deklarace o budoucích vztazích, která bude základem případné další dohody mezi Londýnem a Bruselem. O znění dokumentu by ve středu večer měla premiérka Mayová jednat s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Návrh politického prohlášení zveřejněný minulý týden současně s předběžnou dohodou o brexitu čítá sedm stránek. Podle irského ministra Coveneyho bude mít konečná verze 20 nebo i více stránek. Dokument bude rovněž schvalovat nadcházející summit EU.

Coveney dále odhaduje, že vyjednávání o přesné podobě budoucích vztahů se potáhne nejméně dva až tři roky. Přechodné období brexitu určené mimo jiné pro tento proces je ale v tuto chvíli naplánované do prosince 2020, navíc o potřebě jeho prodloužení nebo uplatnění záložního plánu pro hranici v Irsku se má rozhodnout do července 2020.