Koalice tvořená starosty, ANO a ODS má v zastupitelstvu pátého největšího města v zemi 31 z 39 mandátů. Podle Zámečníka se chtějí zaměřit na čtyři oblasti, jež vzešly z předvolební ankety, které se zúčastnilo 3000 občanů. "Jako největší problémy vidí špatný stav komunikací, bezpečnost v Liberci, počet parkovacích míst a ceny MHD," uvedl nový primátor. Mezi priority nové koalice v Liberci patří také rekonstrukce bazénu za stovky milionů korun, přestavba Liebiegova paláce na komunitní centrum či dokončení územního plánu.

V předchozím volebním období v Liberci vládla vítězná Změna pro Liberec se zastupiteli zvolenými za ANO. Jejich vládnutí ale minimálně poslední dva roky provázely velké spory. Ve volbách na začátku října v Liberci uspělo pět z 12 kandidujících subjektů. Starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna šest. ODS bude mít čtyři zastupitele a dva Liberec otevřený lidem (LOL).

Město povede jedenáctičlenná rada v čele s primátorem a čtyřmi náměstky, předchozí rada měla devět členů. Počet uvolněných členů se nezměnil, na plný úvazek budou funkce vykonávat primátor a náměstci. Starostové mají v radě pět míst, ANO čtyři a ODS dva. Občanští demokraté, kteří v minulosti na radnici vládli od roku 1994, se do vedení města vrátili po osmi letech.

Statutárním náměstkem pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu zvolili zastupitelé 35 hlasy lídra ANO Jiřího Němečka. Náměstkem pro ekonomiku se stal Zbyněk Karban (ANO), který dosud vedl na magistrátu odbor ekonomiky. Dva náměstky mají i starostové. Technickou správu města a informační technologie dostal na starost Jiří Šolc, který byl náměstek primátora pro ekonomiku v letech 2010 až 2014. Kultura, školství, cestovní ruch a sport zůstala nadále v gesci Ivana Langra, který ke starostům přešel ze Změny pro Liberec.

Liberec má jeden městský obvod, ustavující zastupitelstvo se tam uskutečnilo už minulý týden. V čele osmitisícových Vratislavic nad Nisou zůstal Lukáš Pohanka ze starostů. Toto uskupení volby ve Vratislavicích jasně vyhrálo, když získalo 12 z 15 mandátů. Po jednom zastupiteli mají v městském obvodu ODS, Unie pro sport a zdraví a Volba pro Vratislavice.