Schůzka se podle Schinase bude týkat pokračujících vyjednávání o politické deklaraci o budoucnosti vzájemných vztahů. V ní hodlají obě strany popsat, jak chtějí, aby vypadaly smlouvy upravující spolupráci v řadě oblastí mezi EU27 a Británií jako zemí mimo evropský blok.

"Smyslem je příprava nedělní Evropské rady a zajistit, že budeme v situaci, kdy bude možné podpořit návrh dohody o (britském) odchodu a potvrdit politickou deklaraci o rámci budoucích vzájemných vztahů," uvedl mluvčí. Setkání, začínající v 17:30 SEČ, pod něj nebude pracovní večeří, ale "odpoledním čajem". Schinas poznamenal, že je na Mayové a Junkerovi, koho přizvou k diskusi, na které se domluvili v krátkém telefonátu. Za Evropskou komisi přitom dosud s britskou stranou vyjednával jen tým vedený Michelem Barnierem.

Mayová, jejíž vláda minulou středu souhlasila s dojednaným textem smlouvy o britském odchodu z EU, nyní musí tento dokument prosadit ve skepticky naladěném britském parlamentu.

Britská premiérka podle diplomatických informací pravděpodobně dorazí do Bruselu také v neděli. Tam se už v neděli dopoledne na mimořádném summitu sejdou šéfové států a vlád ostatních 27 zemí unie, aby potvrdili rozvodovou smlouvu s Brity. Poté by se měli setkat právě s Mayovou. Podoba mimořádné unijní schůzky ale zatím nebyla oficiálně potvrzena.

Své problémy se stávající podobou navržené smlouvy nyní v souvislosti s body týkajícími se Gibraltaru dalo hlasitě najevo Španělsko.