Babiš by měl podle společného prohlášení opozičních stran, které se spolu s hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD) chystají v pátek hlasovat proti vládě, věrohodně vysvětlit okolnosti cesty svého syna Andreje na Krym. ČSSD a jejího předsedu Jana Hamáčka strany vyzvaly, aby přehodnotil podporu kabinetu, v jehož čele stojí trestně stíhaný Babiš, který je podle nich navíc ve střetu zájmů. Sociální demokraté oznámí své stanovisko ve středu po jednání svého předsednictva a poslaneckého klubu. Širší vedení KSČM už dnes doporučilo poslaneckému klubu strany, aby nepodpořil návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Šéf SPD Tomio Okamura se sice schůzky nezúčastnil, textovou zprávou ale podle Bartoše potvrdil, že celý klub jeho hnutí bude hlasovat pro nedůvěru. SPD v tiskové zprávě uvedla, že vládu ANO s ČSSD nepodpořila při jejím vzniku a nebude ji podporovat ani nyní. Zároveň vyloučila, že by podporovala vznik vlády, v níž by byly zastoupeny ostatní opoziční strany. SPD vyzvala ANO k jednání o vytvoření kabinetu, který by výměnou za podporu od Okamurova hnutí plnil dojednané programové priority.

Strany věří, že jejich návrh bude mít v pátek šanci na úspěch. Bartoš s ohledem na některá vyjádření poslanců či ministrů upozornil, že v ČSSD nepanuje jednota a jednání budou trvat do poslední chvíle. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil věří i v hlasy poslanců ANO proti vládě. "Složili slib, že budou hájit zájmy ČR. Je jednoznačně v zájmu ČR, aby padla vláda Andreje Babiše," míní. Vzniknout by mohla podle něj klidně opět vláda ANO a ČSSD, ale s jiným premiérem.

Vedení KDU-ČSL odpoledne vyzvalo prezidenta, aby moderoval diskusi všech sněmovních stran, jako to dříve při podobných situacích činili jeho předchůdci Václav Havel i Václav Klaus. Předsednictvo KDU-ČSL také opět vyzvalo Zemana, aby Babiše po případné demisi vlády znovu nejmenoval do čela kabinetu. Takový přístup by podle lidovců znamenal popření vůle Poslanecké sněmovny. "Navíc pokud by v čele vlády nadále zůstal trestně stíhaný Andrej Babiš, existovalo by důvodné podezření, že je ohroženo nezávislé vyšetření jeho kauzy," uvedlo v usnesení předsednictvo KDU-ČSL.

Zeman ale své záměry měnit nehodlá. "Kdyby vzdor mému očekávání byla vládě vyslovena nedůvěra, tak pověřím po jeho demisi Andreje Babiše sestavením vlády," citoval dnes Ovčáček dřívější Zemanovo vyjádření.

Opoziční strany nekoordinovaly, jak bude vypadat páteční schůze. "Budou moci vystupovat nejen poslanci s přednostním právem, ale všichni," uvedl šéf ODS. Obdobné schůze bývají spíš delší než kratší, dodal. Další předsedové zdůraznili, že promluvit by měl především premiér, který kauzu kolem svého syna vysvětloval klubům ČSSD či ANO, ale Sněmovně jako celku nikoliv.