Opatření podle Reuters prosazuje zejména republikánský senátor Marco Rubio, který se dlouhodobě snaží přesvědčit Washington o nutnosti tvrdšího postupu vůči venezuelské socialistické vládě. Rozhodnutí o zařazení Venezuely na černou listinu USA ale dosud nepadlo a není ani známo, kdy se tak může stát.

Americký činitel, s nímž agentura Reuters hovořila, upozornil, že pro vládu prezidenta Donalda Trumpa může být složité prokázat napojení Madurovy vlády na mezinárodní teroristické sítě. Na seznamu jsou nyní Severní Korea, Írán, Súdán a Sýrie.

Rubio zaslal v září spolu s dvěma dalšími senátory dopis ministru zahraničí Miku Pompeovi, v němž obvinil Venezuelu ze spojení s libanonským radikálním hnutím Hizballáh a s bojovníky Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), ultralevicové organizace, která dlouhá léta bojovala proti kolumbijské vládě. Žádné důkazy ale Rubio nepředložil.

List The Washington Post napsal, že americké ministerstvo zahraničí se v minulých dnech obrátilo na několik vládních agentur USA s požadavkem, aby se k možnosti zařazení Venezuely na seznam teroristických států vyjádřily. Bílý dům odmítl komentář.