"Změna, kterou bychom rádi přinesli, nespočívá v tom, že místo jednoho nastoupí druhý, ale v tom, že i ti, co prohráli, se stanou součástí správy obce," řekl Čižinský. Při volbě starosty se jeden ze zastupitelů zdržel hlasování a nehlasovali dva nepřítomní zastupitelé. Jedním z nich byl Lomecký, který po zahájení jednací sál opustil.

Ještě před samotnou volbou Čižinský řekl, že chce úřad městské části otevřít občanům a dalším lidem. Koalice prý bude chtít zlepšit chod úřadu a přístup obyvatel k informacím. Navázat chce úzkou spolupráci s hlavním městem. "Kdo chce zlepšit Prahu, bez Prahy 1 to nejde, a naopak," řekl. Právník Čižinský je bratrem starosty Prahy 7 a poslance Jana Čižinského (Praha Sobě).

Zastupitelé dnes zvolili rovněž místostarosty Petra Hejmu (STAN/My, co tady žijeme) a Pavla Nazarského (Piráti). Radními se poté stali za Prahu 1 Sobě Vladan Brož a David Skála, David Bodeček (Piráti), Petr Kučera (Zelená pro jedničku) a jako poslední byl zvolen Petr Burgr (KDU-ČSL/My, co tady žijeme).

Kandidáti do rady městské části dnes rovněž řekli, že se zaměří i na školství, vylidňování centra nebo problémy s veřejným pořádkem a negativními vlivy turistického ruchu. Mezi programové priority patří péče o seniory, rozvoj kultury, podpora malých obchodů, dodržování veřejného pořádku, zklidnění automobilové dopravy nebo podpora zeleně. V dopravě chce koalice v některých částech zavést zónu s maximální rychlostí 30 kilometrů v hodině.

Volby v první městské části vyhrála Praha 1 Sobě s 21,3 procenta hlasů, získala šest mandátů. Druhá byla ODS se 17,9 procenta a pěti křesly a třetí Piráti s 15,6 procenta hlasů a čtyřmi mandáty. TOP 09, která dosud vládla společně s ODS a ČSSD, obhajovala sedm křesel včetně postu starosty, získala ale jen tři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se dvěma křesly.

Složení vedení Prahy 1

jménostranafunkcekompetence
Pavel ČižinskýPraha 1 Soběstarostafinance, PR, sociální věci a zdravotnictví, legislativa
Vladan BrožPraha 1 Soběradníinvestice a veřejné zakázky
David SkálaPraha 1 Soběradnídoprava, zahraniční vztahy, neinvestiční akce v památkové zóně
David BodečekPirátiradnímajetek
Pavel NazarskýPirátimístostarostaškolství, otevřená radnice a participace
Petr HejmaSTAN/My, co tady žijeme1. místostarostaúzemní rozvoj, výstavba, obchod, služby, bezpečnost a veřejný pořádek
Petr BurgrKDU-ČSL/My, co tady žijemeradníobčanská společnost a spolky, kultura a sociální péče v oblasti seniorů
Petr KučeraZelená pro jedničkuradníinformatika, úklid a životní prostředí