Smluvní státy OPCW v červnu přes odpor Ruska a jeho spojenců na mimořádném zasedání organizaci pověřily i vyšetřováním osob, které jsou odpovědné za chemické útoky. K tomu měl do roku 2017 mandát tým složený z expertů OSN a OPCW. Mandát ale nebyl prodloužen kvůli ruskému vetu a nyní jde o vytvoření nového vyšetřovacího týmu.

Rusko však dnes na konferenci OPCW v Haagu předložilo návrh, jímž by vytvoření expertního vyšetřovacího týmu zamezilo. Na něj se nevztahuje mandát OPCW, prohlásil ruský zástupce při OPCW Alexandr Šulgin.

Britský velvyslanec při OPCW Peter Wilson řekl, že jasným cílem rusko-čínského návrhu přezkoumat červnové rozhodnutí je obstrukce a odklad realizace rozhodnutí.

Británie a její západní spojenci přitom Moskvu viní z letošního útoku nervově paralytickým plynem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury.

Zástupci Spojených států a Velké Británie Rusko obvinili ze snahy podrývat boj proti chemickým zbraním. Moskva podle nich chce skrývat, že syrská vláda je odpovědná za většinu útoků jedovatým plynem, řekl podle agentury AP americký velvyslanec Kenneth Ward. "Rusko se pokouší pohřbít pravdu," prohlásil Ward. Diplomat prohlásil, že letos bylo použito "cunami chemických zbraní", zejména v Sýrii, která je spojencem Moskvy.

Předmětem vyšetřování je například dubnový útok na syrské město Dúmá. Podle červnové předběžné zprávy expertů OPCW se sice v tamních vzorcích neprokázala nervově paralytická látka, jakou je například sarin, ale ve dvou vzorcích byly zbytky po chloru.

Rusko dnes podle DPA předložilo i návrhy, jejichž cílem byla snaha zablokovat přijetí rozpočtového plánu OPCW. Podle Ruska přitom je třeba zabránit tomu, aby vyšetřovací tým pro Sýrii dostal finanční prostředky. O rozpočtu mají zástupci v OPCW hlasovat v úterý.

OPCW se dostala do centra mediální pozornosti na začátku října, kdy Nizozemsko obvinilo Ruskou federaci z pokusu o hackerský útok na organizaci sídlící v Haagu. Za dubnovým útokem podle Nizozemců stála ruská vojenská rozvědka GRU, jejíž čtyři údajní agenti byli po odhalení vyhoštěni.