Rozhodnutí států vítá Evropská komise (EK), která změny v prosinci 2016 navrhla ve snaze zlepšit možnosti reagovat na určité formy závažné trestné činnosti, včetně terorismu.

Odpovědné orgány členských zemí nově budou například povinny vytvořit v systému SIS záznam pro případy související s teroristickými trestnými činy, kromě stávajících záznamů o pohřešovaných osobách budou také moci vytvářet preventivní záznamy o osobách, které potřebují ochranu.

Povinně budou do systému vkládány záznamy o lidech, kterým byl do unijního prostoru volného pohybu zakázán vstup, do SIS bude mít plný přístup evropská policejní agentura Europol.

Posílený SIS totiž také umožní identifikovat podezřelé osoby účinnějším využíváním otisků prstů, otisků dlaní či zobrazení obličeje. Dnes schválená vylepšení mají také zajistit plnou propojitelnost systému SIS s dalšími unijními systémy, které se týkají migrace, správy hranic a bezpečnosti.

"Systém SIS je ústředním nástrojem výměny informací v EU, který umožnil vysledovat více než 200.000 pachatelů trestných činů a uskutečnit 50.000 zatčení. To podtrhuje jeho význam pro přeshraniční spolupráci v oblasti bezpečnosti," připomněl dnes komisař pro bezpečnostní unii Julian King.