"Jsem připraven dát se do služeb strany, a proto se budu ucházet o post jejího předsedy," prohlásil Söder, jehož členové vládní CSU většinou považovali za přirozeného Seehoferova nástupce. Sám Seehofer v pátek v písemném prohlášení uvedl, že "rok 2019 by měl být rokem obnovy CSU".

Svůj konec v čele bavorské CSU, v níž kvůli neuspokojivým volebním výsledkům čelil stále většímu tlaku, Seehofer potvrdil už v pondělí. Zároveň ale uvedl, že ve funkci ministra vnitra chce zůstat. Podle informací německých médií však Seehofer svým spolustraníkům už minulou neděli sdělil, že hodlá předčasně opustit i vládní post, ale neupřesnil kdy.

Jednapadesátiletého Södera několik okresních organizací strany, ministrů zemské vlády a osobností podle DPA už dřív vyzvalo, aby se vedení CSU ujal a kandidaturu oficiálně oznámil. Také v mnichovské organizaci je podle bavorského ministra spravedlnosti Georga Eisenreicha většina pro Södera.

Televize RTL a n-tv ve středu zveřejnily průzkum veřejného mínění, podle něhož si 60 procent Němců myslí, že by Seehofer měl skončit také jako ministr vnitra.