Mezi dnes zatčenými je i děkan právnické fakulty istanbulské univerzity Turgut Tarhanli a profesorka Betül Tanbayová, která je viceprezidentkou Evropské matematické společnosti. Zadržení jsou vyslýcháni ohledně údajných vazeb na Anatolskou kulturní asociaci, kterou Kavala vedl, než byl loni zatčen. Kavala podle tureckých vyšetřovatelů využíval asociaci a svou nadaci k financování protivládních protestů v roce 2013.

"Zadržení několika prominentních akademiků a zástupců občanské společnosti, které se událo dnes ráno v Turecku, je znepokojující," reagovala v prohlášení Evropská služba pro vnější činnost (EEAS), kterou vede šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

"Soustavné zadržování kritických hlasů a trvalý, všudypřítomný tlak na představitele civilní společnosti se příčí dodržování lidských práv, které turecká vláda deklarovala. Turecko musí okamžitě propustit ty, co byli zadrženi bez řádného procesu," uvedla dále EEAS. Kavala dosud nebyl formálně obžalován, napsala agentura Reuters.

Případem Osmana Kavaly, který je ve vazbě od října 2017, se má zabývat i Evropský soud pro lidská práva (ECHR). K jeho propuštění Ankaru už dříve vyzvali i členové Evropského parlamentu a organizace bojující za lidská práva.

Protesty v roce 2013 vypukly v květnu původně jako manifestace proti proti plánu pokácet stromy v istanbulském parku Gezi kvůli developerskému projektu. Posléze přerostly v masové celonárodní protesty, při nichž lidé skoro tři měsíce demonstrovali mimo jiné za svobodu slova a shromažďování a požadovali demisi vlády, kterou tehdy vedl Recep Tayyip Erdogan ještě jako premiér. Při potlačování protestů bezpečnostními složkami zemřely na dvě desítky lidí a několik tisíc osob bylo zraněno.

Pronásledování opozice Erdoganova vláda ještě zesílila po pokusu části armády o převrat v roce 2016. Ze zaměstnání bylo propuštěno přes 170.000 lidí a asi 82.000 osob skončilo za mřížemi.