Americká televize NBC ve čtvrtek informovala, že administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa hledá cesty, jak dostat Gülena z USA, a přesvědčit tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ke zmírnění tlaku na Saúdskou Arábii kvůli vraždě Chášukdžího.

Nejmenovaný vysoce postavený turecký činitel dnes uvedl, že otázka vyhoštění Gülena z USA a vyšetřování, kdo stál za říjnovou vraždou Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jsou dvě různé záležitosti. "Turecko nikdy nenabídlo, že přibrzdí vyšetřování Chášukdžího případu výměnou za vyhoštění Gülena," řekl. "Nemíníme zasahovat do vyšetřování Chášukdžího vraždy výměnou za politickou nebo právní protislužbu," dodal.

Turecký prezident Erdogan má za to, že příkaz k vraždě Chášukdžího přišel z nejvyšších pater saúdskoarabské královské rodiny. Washington ve čtvrtek oznámil, že na 17 Saúdských Arabů údajně zapletených do vraždy hodlá uvalit sankce. Tyto tresty se však nebudou týkat nikoho z vlády v Rijádu, která je důležitým americkým ekonomickým a bezpečnostním spojencem, upozorňuje Reuters.

Erdogan opakovaně požaduje, aby Washington vydal Gülena, který jakoukoliv spojitost s nezdařeným pučem z léta 2016 odmítá. Ve Spojených státech žije od roku 1999. Američtí představitelé tvrdí, že soudy pro případné vyhoštění tohoto 77letého duchovního potřebují dostatek důkazů.