Gulyás odmítl prozradit, v jaké zemi se tak stalo a jak se pak Gruevski dostal k budapešťskému imigračnímu a azylovému úřadu, kde předložil dokumenty potřebné pro žádost o azyl a kde absolvoval výslech. Tvrdil při tom, že mu hrozí nebezpečí, a výslech se proto nekonal jako obvykle v tranzitní zóně na hranicích, ale přímo v Budapešti. Gulyás také uvedl, že Maďarsko nehrálo žádnou roli v útěku Gruevského.

Tomu však neodpovídá informace, kterou podle agentury AFP dnes odpoledne poskytla albánská policie. Ta v prohlášení potvrdila, že Gruevski se dostal do Albánie, kterou pak opustil v neděli večer v autě maďarské ambasády v Tiraně, a to přes přechod Hani i Hotit na hranici s Černou Horou.

Následně se prohlášením ozvala černohorská policie. V prohlášení, které citovala na svém webu státní rozhlasová a televizní stanice RTCG, potvrdila, že Gruevski skutečně 11. listopadu do Černé Hory přijel, ale ještě téhož dne z ní odjel. Neupřesnila ale, do které země. Uvedla jen, že při tom dodržela "zákonný postup".

Skutečností je, že soud ve Skopji vydal rozkaz k zatčení Gruevského až v pondělí, a to jen v Makedonii.

Informaci o tom, že makedonský expremiér utekl přes Albánii už předtím přinesl bělehradský list Politika. Napsal, že Gruevského se po ilegálním překročení hranice mezi Makedonií a Albánií ujalo v Tiraně maďarské velvyslanectví. Pak prý odletěl maďarskými aeroliniemi Malév do Budapešti, přičemž po celou dobu letu měl na hlavě klobouk a nasazené sluneční brýle.

Makedonská média spekulovala, že bývalý předseda vlády odjel přes Srbsko a že mu pomáhaly srbské úřady. Pro cestu do Srbska totiž Makedoncům stačí občanský průkaz. Gruevski musel loni odevzdat oba své makedonské pasy - běžný občanský i diplomatický.

Gruevski v čele makedonské vlády stál v letech 2006 až 2016. Ke dvouletému vězení byl odsouzen za zneužití úřadu při nákupu velmi drahého luxusního mercedesu. Auto bylo zaplaceno z veřejných peněz, ale mělo sloužit jen pro osobní potřeby premiéra. Ten také vybral dodavatelskou firmu, od které pak navíc dostal provizi.

Gruevski je označován za přítele maďarského premiéra Viktora Orbána. Mluvčí Orbánovy strany Fidesz ho ve středu označil za politika, kterého "současná levicová makedonská vláda, očividně ovlivněná Georgem Sorosem, pronásleduje a ohrožuje". Viktor Orbán považuje amerického finančníka a mecenáše Sorose, který je maďarského původu, za podněcovatele ilegální migrace a svého úhlavního nepřítele.