Jihokorejská armáda na dnešní odstřel stanoviště v okrese Čchorwon v centrální části hranice pozvala novináře. Ti pozorovali odpal komplexu ze vzdálenosti několika set metrů. Později byli svědky toho, jak další stanoviště ničí těžká technika.

Třebaže Jižní Korea stanoviště zpravidla ničí s ohledem na životní prostředí a z bezpečnostních důvodů pomocí těžké techniky, pro první z budov, která se nacházela na vysokém a těžko přístupném kopci, byl použit dynamit, uvedlo jihokorejské ministerstvo vnitra. KLDR svá stanoviště odpaluje výbušninami, informovala jihokorejská média.

Strážní stanoviště se nacházejí uvnitř takzvaného demilitarizovaného pásma - nárazníkového pásma dlouhého 248 kilometrů a širokého čtyři kilometry, které rozděluje Severní a Jižní Koreu. Odhaduje se, že v pásmu a jeho blízkosti bylo položeno kolem dvou milionů min.

Severní a Jižní Korea se dohodly na tom, že do konce měsíce zboří, nebo odzbrojí 11 strážních stanovišť, což následující měsíc společně ověří. Soul měl uvnitř demilitarizovaného pásma zhruba šest desítek stanovišť, zatímco počet těch severokorejských se odhaduje na 160.

V rámci zářijových dohod dále dokončily Severní a Jižní Korea na konci října pod dohledem OSN odzbrojení ve Společném bezpečnostním území (Joint Security Area, JSA) v pohraniční vesnici Pchanmundžom. Odstraněny byly zbraně, munice a strážní stanoviště. Obě strany také demilitarizované pásmo odminovávají.