Končící primátor Petr Beitl z ODS předal primátorský řetěz. Beitl, který je zároveň poslancem, po osmi letech opouští vedení města i zastupitelstvo. V komunálních volbách byl na posledním místě kandidátky a přestože dostal 2956 preferenčních hlasů, do zastupitelstva se nedostal.

Za hlavní úkol pro příští období považuje nový primátor Kroupa udržení zahájených projektů. "Musíme dokončit protažení tramvajového kolejiště v Jablonci, musíme dostavět dopravní terminál, máme tady řadu dalších projektů, které jsou nastavené a jsou prioritní a těm se teď věnujeme," řekl ČTK Kroupa. Náročné bude podle něj zejména prodloužení tramvajové trati z Liberce do centra Jablonce, kde se bude souběžně dělat i splašková kanalizace. "Budeme uzavírat ulici Budovatelů, což je hlavní dopravní tepna Jablonce, bude to velký úkol pro odbor rozvoje i městskou policii a bude to bohužel trvat velmi dlouho," dodal nový primátor.

Město povede devítičlenná rada v čele s primátorem a třemi náměstky. Na rozdíl od předcházejícího období přibyl post uvolněného radního pro územní a strategické plánování a zapojení veřejnosti do přípravy projektů. Ročně to podle odhadů bude stát město navíc kolem půl milionu korun.

Koalice také prosadila veřejné hlasování, v minulosti byla vždy volba rady tajná. Náměstkem pro rozvoj města zvolili zastupitelé architekta Jakuba Chuchlíka (Piráti). Náměstkem pro ekonomiku a majetek je ekonom Štěpán Matek (Společně pro Jablonec) a náměstkem pro oblast humanitní, do níž spadá školství, kultura a sociální věci, je pedagog David Mánek (ANO). Uvolněným radním pro územní a strategické plánování se stal Petr Klápště (Společně pro Jablonec). Radními zvolili zastupitelé Jana Poláka (Piráti), Stanislava Říhu (ANO), Jarmilu Valešovou (Piráti) a Jana Zemana (ANO).

V Jablonci vybírali voliči v komunálních volbách z 12 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo sedm. Pro ODS hlasovalo 22,33 procenta voličů a získala osm mandátů, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Druhé ANO získalo o mandát méně. Třetí Piráti mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD.