Podle Pence by na nadcházející vrcholné schůzce Trumpa s Kimem měl být sepsán detailní postup denuklearizace Korejského poloostrova. Spojené státy budou do té doby pokračovat ve vyvíjení maximálního tlaku na Severní Koreu, dodal americký viceprezident.

Pence dále sdělil, že Trump se na summitu G20 v Argentině tento měsíc sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a hodlá s ním mluvit "o výjimečné roli, kterou Peking hraje při řešení severokorejské otázky". Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem.

Kim Čong-un a Donald Trump spolu poprvé jednali v červnu v Singapuru, kdy Kim slíbil pracovat na denuklearizaci Korejského poloostrova. Trump mu výměnou za to nabídl bezpečnostní záruky a rušení sankcí. Nyní obě země vedou diskuse o dalším summitu.

"Přípravy pokračují. Předpokládáme, že se summit uskuteční někdy po 1. lednu, ale kdy a kde přesně bude, ještě nebylo stanoveno," prohlásil dnes Pence.

"Nechceme opakovat chyby, které minulé vlády obou politických stran učinily během posledních několika desetiletí, kdy zazněly sliby, byly odvolány sankce, dodána hospodářská pomoc a poté byly tyto sliby porušeny," dodal Pence.

Severní Korea se v roce 1994 a v roce 2005 dohodla s regionálními mocnostmi, že ukončí svůj jaderný program výměnou za ekonomickou pomoc a diplomatické ústupky. Dohody ale nebyly naplněny, protože Pchjongjang tajně pokračoval ve vývoji zbraní hromadného ničení, napsala agentura Reuters.

KLDR letos pozastavila své jaderné a raketové zkoušky a rovněž oznámila, že zlikvidovala některá svá zařízení, kde prováděla zbrojní testy. Pchjongjang ale varoval, že může jaderný zbrojní program obnovit, pokud USA nezruší sankce, které vůči KLDR uplatňuje.