Na seznam zvaný Myrotvorec (mírotvůrce) ukrajinští aktivisté zařazují "nepřátele Ukrajiny" a podle Welt.de jeho vznik iniciovalo ukrajinské ministerstvo vnitra. Podle serveru se Schröder na listinu dostal počátkem listopadu poté, co navrhl nový pakt mezi Evropskou unií a Ruskem.

Na seznam Myrotvorec ukrajinští nacionalisté zařazují "nepřátele Ukrajiny" a podle Welt.de jeho vznik iniciovalo ukrajinské ministerstvo vnitra.

Schröder je v současnosti mimo jiné předsedou výboru akcionářů konsorcia Nord Stream AG, zřízeného kvůli výstavbě plynovodu z Ruska do Německa Nord Stream, a předsedou dozorčí rady ruské ropné společnosti Rosněfť.

Soyeon Schröderová-Kimová, která se za kancléře provdala loni na podzim, má o svého muže strach. "Mám jako manželka velkou starost a jsem rozhořčena. V mojí zemi a mojí kultuře takové útoky na demokratického politika, zvláště na bývalého spolkového kancléře, nechápeme," řekla rodilá Jihokorejka mediální skupině Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin už dříve požadoval uvalení sankcí proti Schröderovi.

Expolitikova žena je velmi zklamána tím, že německá vláda a ministr zahraničí Maas nenašli odvahu ukrajinské vládě vysvětlit, že takové počínání není přijatelné.

Seznam Myrotvorec založil v roce 2014 Anton Heraščenko, tehdejší poradce ukrajinského ministra vnitra. Mezi nepřáteli Ukrajiny se postupně objevovala jména politiků z proruských "lidových republik" na východě Ukrajiny a stoupenců ruské anexe ukrajinského Krymu.

Na seznamu jsou nyní stovky jmen, mimo jiné separatistů, novinářů, politiků a aktivistů. U některých je uvedena plná adresa a někteří novináři a politici se stali oběťmi vražedných útoků, uvedl server deníku Die Welt.

Na seznamu jsou například také maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, neúspěšná kandidátka na ruského prezidenta Xenija Sobčaková, běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová, nositelka Nobelovy ceny za literaturu z roku 2015, nebo syrský prezident Bašár Asad.

Podle ruské agentury TASS jsou důvody Schröderova zařazení na seznam útok na suverenitu a územní celistvost Ukrajiny či protiukrajinská propaganda a snaha legalizovat ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Schröder dříve prohlásil, že Evropská komise nemá tušení, do jaké míry je Ukrajina kulturně rozštěpena a že není možné s ní jednat běžnými způsoby. Za chybu označil také asociační dohodu mezi Ukrajinou a EU, píše TASS.