Děti vykřikovaly "Chorvatsko, Chorvatsko". Skupina chtěla z Chorvatska pokračovat na západ do jiných zemí Evropské unie.

Skupina migrantů v pondělí ušla asi 15 kilometrů od azylového centra a snažila se upozornit na to, že hranice pro lidi prchající před válkou a hladem z Blízkého východu, Afriky a z Asie zůstávají uzavřené. Bosenská policie je poprvé zastavila v pondělí večer asi kilometr od hranice. Migranti si postavili na noc malé stany, rozbalili si přikrývky a v podzimním chladu spali u silnice, po které projížděla osobní i nákladní auta. Někteří místní lidé běžencům nabízeli jídlo, pití a přikrývky. Na cestu k jinému hraničnímu přechodu s Chorvatskem se dnes vydala další skupina migrantů.

Ve městě Bihać, ležícím nedaleko hranice s Chorvatskem, protestovalo v pondělí večer asi tisíc lidí proti imigrantům. Na demonstraci, která byla podle internetového portálu BalkanInsight třetí v řadě, žádali, aby se úřady zabývaly rostoucím počtem migrantů v oblasti. Chtějí, aby nesměli přebývat ve středu města a aby úřady zabránily přílivu dalších běženců. V Bihači, který má asi 40.000 obyvatel, je v současnosti, podle odhadů policie a Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) od 3000 do 5000 migrantů.

AP připomíná, že v Bosně přebývá několik tisíc migrantů, kteří by se rádi dostali do Evropské unie. Snaží se přejít přes tuto zemi, aby se vyhnuli jiným, ostřeji střeženým cestám přes Balkánský poloostrov. Podle BalkanInsight fungují v Bosně jen dvě azylová a uprchlická centra, další kvůli čekání na povolení od nejrůznějších úřadů zatím nemůže být zřízeno. Jako o jedné možnosti se hovoří o léta nevyužívané továrně na sušenky v Bihači, proti tomu se ovšem stavějí místní úřady.