Podle agentury AFP zatím není jasné, zda nacionalisté přestanou podporovat Erdoganovu vládu i v parlamentu. AKP má nyní v 600členném parlamentu 290 křesel; její koalice s MHP je neformální.

Strana MHP volá po amnestii některých vězňů už dlouho, zvýšený důraz na toto téma kladla i během letošní předvolební kampaně. Na konci září nacionalisté předložili svůj návrh v parlamentu. Amnestie, s níž přišli, by se netýkala odsouzených za zločiny proti státu, vraždu, sexuální zneužívání a terorismus.

"Nebude se na nás vzpomínat jako na vládu, která udělila milost překupníkům drog v době, kdy ve věznicích sedí přes 50.000 lidí odsouzených kvůli drogovým deliktům," smetl návrh ze stolu Erdogan.

"Duch spojenectví vyžaduje nevyvratitelné a nezpochybnitelné povinnosti," reagoval na prezidentův postoj šéf nacionalistů. "Jako strana v tuto chvíli neočekáváme, nechceme a nemáme v záměru zformoval pro místní volby, které se budou konat 31. března 2019, koalici (s AKP)," oznámil dnes v Ankaře Bahçeli.

Ten stojí v čele nacionalistů od roku 1997 a dříve patřil mezi hlasité kritiky nynějšího prezidenta. Zásadně například nesouhlasil se zavedením prezidentského systému, pro který se Turci rozhodli v referendu o změně ústavy minulý rok v dubnu.