Chášukdží 2. října vešel na istanbulský konzulát Saúdské Arábie a od té doby ho na veřejnosti nikdo neviděl a nenašlo se ani jeho tělo. Rijád jeho smrt připustil poprvé až minulý týden v pátek. O víkendu pak ministr zahraničí Ádil Džubajr hovořil o zabití, avšak řekl také, že království je odhodláno objasnit fakta a potrestat ty, kdo nesou za "vraždu" odpovědnost. Turecko od počátku tvrdilo, že novinář byl zavražděn.

"Stále z řady míst dostáváme fakta," uvedl Kushner v reakci na dotaz, zda je podle něj tvrzení Rijádu o smrti Chášukdžího důvěryhodné.

Kushner připomněl, že Saúdská Arábie je pro Washington důležitým spojencem na Blízkém východě. Politická strategie Bílého domu nicméně podle něj nezávisí na zájmech Saúdské Arábie, ale v první řadě na zájmech Spojených států. "Pokud s námi lidé tyto zájmy sdílí, spolupracujeme s nimi," řekl Kushner.

Kushner zároveň uvedl, že požádal korunního prince Muhammada bin Salmána, aby byl v souvislosti s Chášukdžího vraždou otevřený a situaci bral velmi vážně. Na otázku, zda princi důvěřuje, Kushner řekl, že se Washington stále snaží zjistit další podrobnosti a zopakoval, že Saúdská Arábie je důležitým spojencem. Teprve až bude Trumpova administrativa o případu vědět více, rozhodne o dalším postupu, uvedl.

Americká média si všímají, že Kushner zřejmě přesvědčil Trumpa o tom, že je důležité mít dobré vztahy s třiatřicetiletým Muhammadem bin Salmánem, který bývá označován za reformátora. Trump při své první zaoceánské cestě navštívil právě Saúdskou Arábii a Kushner se podle CNN ujal korunního prince při jeho návštěvě USA.

Tým v čele s Kushnerem a americkým vyjednavačem pro Blízký východ Jasonem Greenblattem byl Trumpem pověřen vypracováním plánu pro mír mezi Izraelem a Palestinci. V rámci svého vyjednávání Kushner letos navštívil řadu států na Blízkém východě, včetně Saúdské Arábie. Spekuluje se o tom, že právě mladý korunní princ mohl v plánu hrát nějakou roli. Mírový plán nicméně zveřejněn zatím nebyl a Palestinci odmítají s Washingtonem spolupracovat poté, co Trump uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele navzdory tomu, že východní část města si nárokují Palestinci jako hlavní město svého budoucího státu.