Objekt vlastní kraj od července. Středočeský kraj zaplatil přes 66 milionů korun bez DPH. Stěhování klientů budou předcházet úpravy, celkově je ale v dobrém stavu. "Bude nově vybudován lůžkový výtah," uvedla mluvčí. Podle ní se také počítá s drobnými stavebními úpravami.

Hejtmanství letos schválilo i další investice do zvyšování kapacity krajských domovů seniorů, například v Domově Hačka, který sídlí v Olešce u Prahy, přibudou dvě místa. V Domově seniorů Nové Strašecí vzroste kapacita domova se zvláštním režimem (pro osoby se sníženou soběstačností) o 22 míst.

"Vedle toho dochází ke změnám v rozložení kapacit, a to u Domova Sedlčany a Domova Modrý kámen (Mnichovo Hradiště), kde se část kapacity služby domovy pro seniory přesune na službu domovy se zvláštním režimem pro seniory s demencí," dodala Frintová. I v těchto případech by mělo být hotovo nejpozději během prvního pololetí příštího roku.

Hejtmanství ke konci loňského roku evidovalo kolem 6500 žádostí v domovech pro seniory v krajských organizacích, údaje ale zkreslují podání jednoho člověka do více zařízení. "Z celkového počtu je zhruba 15 procent žádostí akutních," doplnila mluvčí. Podle ní se jedná o situaci, kdy žadatel může a chce nastoupit do zařízení neprodleně, zároveň nemůže využívat terénní či ambulantní služby a neformální podporu (například rodiny).

V síti sociálních služeb pro rok 2019 je zařazeno v případě organizací zřizovaných krajem 3378 lůžek domovů pro seniory, 660 lůžek domovů se zvláštním režimem a 1023 lůžek v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Organizace, které nezřizuje kraj, mají 1312 lůžek pro seniory, 788 lůžek domova se zvláštním režimem a 28 lůžek pro osoby se zdravotním postižením. Existují i další registrované služby domovů pro seniory, které v kraji fungují.