Bartoška ve čtvrtek nominovali na svém krajském výboru na předsedu strany jihočeští lidovci. Bartošek poté ČTK řekl, že se zatím nerozhodl, zda nominaci přijme. K rozhodnutí dospěl přes víkend. "Na sjezdu KDU-ČSL v březnu 2019 budu kandidovat na předsedu. Moji nominaci podpořila i rodina. Děkuji a jdeme do toho," uvedl dnes na twitteru.

Jihočeští lidovci nominovali Bartoška na předsedu už před dvěma roky, tehdy to ale odmítl s tím, že dokud stranu povede Bělobrádek, kandidovat nebude. Kandidaturu zvažuje i Jurečka, zatím ale rozhodnut není. Jako o možném kandidátovi se mluví i o Čunkovi, který se o předsednictví utkal s Bělobrádkem i na sjezdu v roce 2017 a má výraznou podporu ve Zlínském kraji.

Bělobrádek na celostátní konferenci lidovců konané v souvislosti s nedávnými komunálními a senátními volbami oznámil, že už nebude opětovně kandidovat na předsedu. Svých možných nástupců vidí několik, o jménech nechtěl spekulovat. Nehodlá ani žádného kandidáta osobně podpořit.

Bartošek je členem KDU-ČSL od roku 2006, místopředsedou strany od prosince 2011. Je absolventem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, České zemědělské univerzity v Praze a specializačního studia dramaterapie na univerzitě v Olomouci. Pracoval jako terapeut v Terapeutické komunitě Podcestný Mlýn a jako externí pedagog na vysokých školách v Olomouci a Jihlavě. Od října 2013 je poslancem, v minulém volebním období plnil roli místopředsedy Sněmovny. V nedávných volbách byl opětovně zvolen do zastupitelstva Dačic na Jindřichohradecku, je také členem zastupitelstva Jihočeského kraje.