Poláci dnes volili své radní, starosty a primátory v ovzduší napětí mezi vládnoucími konzervativci a centristickou opozicí. Eurokritickou formaci PiS, jejíž vláda je ve sporu s Evropskou komisí zejména kvůli reformě soudnictví, podle agentury Reuters zřejmě výsledky hlasování značně povzbudí. V minulých regionálních volbách dostala necelých 27 procent hlasů.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a premiér Mateusz Morawiecki zveřejněné odhady výsledků uvítali. Podle Kaczyńského jsou dobrým východiskem pro celostátní volby v příštím roce. "Vyhráli jsme, a to je dobré znamení do budoucna, zvláště pro parlamentní volby," citovala Kaczyńského agentura Reuters.

Volební účast předběžně byla poměrně vysoká a činila podle odhadů 51,3 procenta. V místech, kde se dnes nerozhodne o nových starostech a primátorech, čeká voliče druhé kolo hlasování 4. listopadu.

V tvrdém souboji o Varšavu slaví triumf podle prvních odhadů opozice, která i dosud měla v metropoli navrch. Prosadil se tam kandidát Občanské platformy, která spolu s formací Moderní tvoří koalici středových opozičních stran, Rafal Trzaskowski. Se ziskem 54,1 procenta překvapivě už v prvním kole poráží svého rivala z PiS Patryka Jakiho.

PiS se dostala k ústřední moci v roce 2015, od té doby vládne s pohodlnou většinou na celonárodní úrovni. Vynesly ji tam sliby sociálních reforem, sociálního konzervatismu, zvýšení přídavků pro rodiny s dětmi a posílení úlohy státu v ekonomice. PiS zůstává široce populární, navzdory domácím i zahraničním obviněním z posunu k autoritářské vládě.

Političtí komentátoři odhadují, že by PiS mohla po svém dnešním volebním posílení převzít vládu v dalších vojvodstvích a tím vybudovat svou lokální moc. Dosud měli vládní konzervativci absolutní většinu pouze v jediném ze 16 regionálních parlamentů.