Rebelové, kteří si říkají Sjednocené demokratické síly (ADF), v sobotu a v neděli zaútočili na pozice konžské armády a několik čtvrtí v Beni, uvedl kapitán Mak Hazukay Mongha v rozhovoru s AP. Tito rebelové jsou jednou z mnoha skupin na severovýchodě Konga a za uplynulé roky mají na svědomí zabití stovek lidí.

Další podobný incident se odehrál v sobotu, kdy příslušníci kmenové milice mai mai zabili v Kongu dva zdravotnické experty, kteří působili v konžské armádě a pomáhali v boji proti ebole. Bojovníci mai mai se vynořili z lesa u města Butembo v provincii Severní Kivu a zahájili palbu na neozbrojené zdravotnické experty, uvedl v prohlášení vydaném v sobotu pozdě večer ministr zdravotnictví. Odborníci působili u armádní lékařské jednotky rychlého nasazení a pomáhali lékařům v regionu zasaženém ebolou.

Nejnovější epidemie eboly propukla v oblasti, kterou zdravotníci přirovnávají k válečné zóně. V odlehlém regionu na severovýchodě Konga je totiž aktivních několik povstaleckých skupin. Počet potvrzených případů v nové vlně epidemie již dosáhl 215, z toho 139 lidí nákaze podlehlo.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Kongo čelí epidemii této nemoci již podesáté od roku 1976, kdy se virus poprvé objevil na severu země. Nejhorší vývoj měla epidemie v období let 2013-2016, která postihla několik zemí západní Afriky a kdy zemřelo 11.300 lidí.