Saúdská Arábie dnes přiznala, že saúdskoarabský novinář Chášukdží byl na konzulátu v Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel. Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl novinář Chášukdží, žijící v dobrovolném exilu v USA, brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

Trump dnes prohlásil, že oznámení Saúdské Arábie je dobrým a velkým prvním krokem. Uvedl také, že si nyní chce promluvit se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem a teprve hodlá přijmout případná opatření. Podle Trumpa by měla být Saúdská Arábie potrestána "nějakou formou sankcí". Šéf Bílého domu by ale byl rád, kdyby sankce nepostihly americký prodej zbraní Saúdské Arábii. Zdůraznil také, že Spojené státy potřebují Saúdskou Arábii jako protiváhu Íránu na Blízkém východě.

Podle agentury AP není jasné, zda saúdské oznámení bude stačit k zastavení kritiky království od amerických zákonodárců. Demokratický člen Sněmovny reprezentantů Adam Schiff, který je předním členem výboru pro zpravodajské služby, prohlásil, že saúdské vysvětlení, že Chášukdží byl zabit ve rvačce s více než dvanáctičlenným týmem, vyslaným ze Saúdské Arábie, není důvěryhodné. "Bojoval o život s lidmi poslanými, aby jej unesli, anebo zabili," řekl Schiff.

Merkelová smrt Chášukdžího odsoudila jako "děsivou událost" a řekla, že od Rijádu očekává transparentnost a vysvětlení okolností novinářovy smrti. "Dosavadní informace jsou nedostatečné," konstatovala kancléřka na konferenci CDU v Durynsku.

Londýn oznámil, že přiznání Rijádu stále vyhodnocuje a zvažuje další kroky. Rodině Chášukdžího ministerstvo zahraničí kondolovalo a jeho zabití označilo za odporný zločin, jehož pachatelé musí být postaveni před spravedlnost.

Austrálie dnes odřekla účast investiční konferenci v Rijádu, poté co ji v uplynulých dnech vypověděli mimo jiné ministři z USA, Británie, Nizozemska a Francie.

Jako dostačující naopak vysvětlení Rijádu povžazují Spojené arabské emiráty (SAE), Bahrajn, Jemen a Egypt. Káhira uvedla, že kroky učiněné saúdským králem v souvislosti s kauzou jsou příkladem respektování zákona. Postup krále Salmána podobně pochválily také SAE.