Mluvčí izraelské armády řekl, že u hranice se shromáždilo přibližně 10.000 demonstrantů. Někteří házeli hořící pneumatiky, granáty a výbušná zařízení po vojácích na druhé straně plotu. Mluvčí armády podle agentury DPA řekla, že izraelští vojáci použili také ostrou munici.

Protesty přesto byly poměrně malé. Předchozích podobných shromáždění se účastnilo na 30.000 lidí. Podle agentury Reuters to je známka možného polevování napětí, které se vytvořilo v posledních dnech.

Ve čtvrtek Izrael rozmístil podél hranice Pásma Gazy ozbrojené síly. Den předtím raketa odpálená z palestinské enklávy zničila dům na jihu Izraele. Premiér Benjamin Netanjahu slíbil velmi tvrdý zásah, pokud budou útoky pokračovat.

Podle nejmenovaného palestinského zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, se zástupci egyptských bezpečnostních sil v posledních dnech separátně setkali s izraelskými protějšky a s předáky palestinského radikálního hnutí Hamás, které vládne v Gaze, s cílem předejít stupňování násilí.

Palestinci na hranicích protestují už od 30. března. Požadují ukončení izraelské blokády svého území a právo vrátit se na území, která Palestinci museli od vzniku Izraele v roce 1948 opustit.

Podle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví izraelští vojáci od začátku protestů zabili na 200 obyvatel Pásma Gazy, v němž žijí více než dva miliony Palestinců.