Zásah související s vyšetřováním možné finanční kriminality vyvolal velkou mediální pozornost i proto, že se během něj strhly strkanice a pařížská prokuratura ve středu oznámila, že zahájila vyšetřování výhrůžek a násilného jednání vůči soudní moci a jejím zástupcům. Samotný Mélenchon v jedné chvíli odstrčil prokurátora, který mu stál v cestě, pak člena policejního doprovodu provokoval se slovy "dotkni se mě a uvidíš".

Dnes Mélenchon požadoval "zrušení prohlídek" a "navrácení všeho, co bylo odebráno". Rázný politik znovu odsoudil "politickou ofenzivu" Macronova režimu a odmítl zabavení informačních materiálů, diářů, politické i soukromé korespondence a "nejdůvěrnějších osobních fotografií", aniž by kdokoli ze straníků věděl, "na co to všechno bude použito a proč".

"Všechno, co tu bylo vzato, bylo vzato ilegálně a mělo by nám být vráceno," Mélenchon, kterého má vyslechnout úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF) v Nanterre.

Francouzští vyšetřovatelé v úterý ráno kromě sídla LFI dorazili asi na deset dalších míst, což strana označila za politický útok. Francouzská média informovala, že prohlídky jsou součástí vyšetřování údajného zaměstnávání fiktivních asistentů v Evropském parlamentu a prověřování účetnictví Mélenchonovy kampaně před loňskými prezidentskými volbami. Temperamentní levicový politik nejdříve na svém facebookovém profilu živě vysílal části zásahu u sebe doma a pak vyrazil do centrály své strany, kterou s dalšími 16 kolegy zastupuje v poslanecké sněmovně.

Podobné spory s justicí má například také bývalý pravicový francouzský premiér François Fillon, který je podezřelý, že Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831.440 eur (21,5 milionu Kč). Podobné zaměstnávání není ve Francii trestné, ale je podezření, že tato práce byla fiktivní, což trestné je.

Televize BFM-TV dnes informovala, že vyšetřující soudci ukončili vyšetřování případu. Toho se nyní ujme finanční prokuratura, která rozhodne o případném zahájení soudního procesu. Fillonovi aféra zmařila šance na úspěch v loňských prezidentských volbách, ačkoli byl původně jako kandidát pravice jejich favoritem.