Předseda strany Vojtěch Filip následně zdůraznil, že doporučený vstřícný postoj komunistů k rozpočtu se týká pouze úvodního kola projednávání. Při dalších projednávání bude KSČM prosazovat změny vládního návrhu rozpočtu podle svých programových priorit.

"Máme je momentálně zajištěny minimálně v růstu minimální mzdy, růstu mezd, valorizaci důchodů. Uvažujeme ještě o tom, jak posílit rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení, aby se rychleji začalo stavět a tím se začala snižovat cena nájmů," uvedl Filip.

Filip už na konci září uvedl, že výkonnému výboru doporučí kladný postoj k návrhu rozpočtu od vlády, které komunisté umožnili získat důvěru Sněmovny. Zdůvodnil to také tím, že návrh počítá s vykoupením akcií vodárenských společností a ochranou přírodního bohatství.

Opoziční strany návrh rozpočtu kritizovaly. Navržený deficit považovaly v době ekonomického růstu za nezodpovědný, kritizovaly také výdaje na státní správu. Menšinová vláda, která má ve Sněmovně 93 poslanců, proto potřebovala hlasy 15 komunistů, aby svůj první předložený rozpočet mohla v dolní komoře Parlamentu prosadit. Senát se k rozpočtu nevyjadřuje.

První čtení zákona o státním rozpočtu se uskuteční na říjnové schůzi Sněmovny, která začíná příští týden. Pokud je rozpočet v prvním čtení schválen, není už možné měnit jeho základní parametry. Definitivní podobu rozpočtu by měli poslanci schvalovat před Vánocemi.

Státní rozpočet počítá se schodkem 40 miliard korun, což je o deset miliard méně, než původně plánovalo ministerstvo financí. Pro letošní rok je schválený schodek 50 miliard, loni byl 60 miliard, ale ve skutečnosti skončil rozpočet zhruba šestimiliardovým schodkem.

Prioritami rozpočtu jsou podle vlády investice, zvyšování životní úrovně seniorů a růst platů ve státní správě. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2020 a 2021.