"Společně představujeme 60 procent světové populace, 65 procent světového hospodářství a 75 procent světové turistiky," poznamenal Tusk při krátkém zahajovacím ceremoniálu. Hlavní jednání summitu, na němž je například také ruský premiér Dmitrij Medveděv a vrcholní zástupci dalších dvou desítek asijských a tří desítek evropských zemí, se odehrají v pátek. Naváže na ně užší summit EU-Jižní Korea, kde se má mluvit třeba o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Témata, která organizátoři už dvanácté podobné schůzky vybrali, mají podle diplomatů upozorňovat na významnou roli, kterou asijské a evropské země mohou společně hrát při podpoře světového pořádku založeného na pravidlech a při podpoře konstruktivní mezinárodní spolupráci. "Svět, který nemá pravidla, je z definice světem chaotickým," podotkl při dnešním zahájení akce Tusk.

Ranní část pátečního jednání bude věnována debatě o udržitelném rozvoji a vzájemného propojení Evropy a Asie, následovat bude téma podpory multilaterálního systému a mezinárodní spolupráce při řešení globálních výzev. V méně formálních podmínkách budou lídři moci hovořit o mnoha regionálních a mezinárodních problémech, včetně otázky šíření jaderných zbraní v souvislosti s Íránem či Severní Koreou, o boji s terorismem, námořní bezpečnosti nebo o migraci.

Na okraj rozsáhlého setkání se uskuteční řada dvoustranných schůzek. Českého premiéra Andreje Babiše čeká debata s thajským ministerským předsedou Prajutchem Čan-Očou a s premiérem Kambodže Hun Senem.