"Pokročili jsme dál, aby se nám to povedlo. Vyříkali jsme si řadu dalších věcí, které by mohly být základem koaliční spolupráce. Už připravujeme návrh koaliční smlouvy, který by měl být zpracován přes víkend. Příští středu (24. října) bychom se měli sejít, abychom si řekli, že ta koaliční smlouva tak, jak je navržena, se nám líbí, nebo jak ji pozměníme. Pak už bychom mohli jít do finále," řekl Hermann.

Krumlovský vítěz komunálních voleb, hnutí ANO, jedná o široké koalici téměř se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. Hnutí odmítá jen spolupráci s SNK-Město pro všechny, jehož lídrem je dosavadní starosta Dalibor Carda. ČTK to dnes řekl volební manažer ANO v jižních Čechách Libor Moravec. Funkci starosty nabídlo ANO Hermannovi, ten odmítl.

Moravec dnes dále řekl, že ANO vede jednání o koalici se všemi kromě KDU-ČSL a SNK-Město pro všechny. "Jednáme s partnery, které máme potvrzené, a budeme zkoušet přesvědčovat další, kteří neuzavřeli koaliční smlouvu, uzavřeli jen ústní koaliční dohodu. Možnost uzavření koalice bez účasti vítězné strany považuje ANO v Českém Krumlově za popření výsledku svobodných voleb stejně jako v Brně," řekl Moravec.

Mandáty v Českém Krumlově získalo deset stran a hnutí, kandidovalo jich 11. Zvítězilo ANO s 13,3 procenta, druhá je KDU-ČSL, třetí Nezávislí a TOP 09. ANO, stejně jako lidovci i spojení Nezávislí a TOP 09 mají po třech mandátech. A tři křesla v zastupitelstvu získalo i SNK-Město pro všechny.

Po dvou mandátech získala ODS, KSČM, ČSSD, Nezávislí a zelení a PRO 16. Jednoho zastupitele má Reálný Krumlov. Volební účast byla 42,58 procenta.