Podle izraelských sdělovacích prostředků je vyslání posil k hranici hlavně odstrašujícím manévrem. Armáda rozmísťuje tanky, děla i pozemní jednotky na viditelná místa a do blízkosti silnic. Palestinci si mají podle listu Haarec uvědomit, že je připravená vojenská operace, pokud u hranice nebude klid. Od pátku mají začít platit nová pravidla pro zásah proti demonstrantům. Palestinci se mají držet ve větší vzdálenosti od hraničního plotu, jinak vojáci zahájí palbu. Razantnější budou také odpovědi na zápalné balony, které Palestinci posílají přes hranici.

Navzdory těmto zprávám dnes z mešit v Pásmu Gazy zazněly výzvy, aby lidé přišli v hojném počtu na další páteční demonstraci k hranici. Cílem protestů je dosáhnout ukončení blokády pásma Gazy.

Palestinský Hamás, která v pásmu vládne, si podle dostupných zpráv nepřeje eskalaci napětí. Do Gazy dnes dorazila egyptská delegace, která jedná s vedením této radikální skupiny. Egypt byl i v minulosti prostředníkem mezi palestinskými radikály a Izraelem.