Ve stanoveném termínu senát přijal 90 návrhů akademiků, z toho byl jeden neplatný. Navrhovali, aby se o funkci znovu ucházel právě současný rektor. "Obtížnější je to v tom smyslu, že když jde člověk poprvé, tak když to přeženu, může si vymyslet cokoliv. Když už kandiduje podruhé, je za ním nějaká práce, je vidět co udělal a lze předpokládat, co udělá v těch následujících čtyřech letech," řekl ČTK k obhajobě své funkce Lata.

Podle něj se univerzitě podařilo v uplynulých čtyřech letech udělat řadu věcí. Snahou je podle něj to, aby Ostravská univerzita nebyla jen regionální univerzitou na východu republiky, ale aby se stala respektovanou univerzitou v Česku i v evropském kontextu.

"Toto je běh na dlouhou trať, první krůčky už jsme určitě udělali. Jsme poprvé v nějakém mezinárodním ratingu, dostali jsem jako šestá univerzita institucionální akreditaci, což je obrovský úspěch. Uspěli jsme v projektech a získali za poslední tři roky obrovské množství peněz na projekty," řekl Lata. Chce rozdělanou práci dotáhnout do konce.

Těší ho i skutečnost, že v boji o rektorské křeslo nemá protikandidáta. Domnívá se, že i to je důkazem, že se univerzita ubírá dobrým směrem. "To mě velmi těší, také navrhovatelů byl velký počet, velice si toho vážím a je to závazek do budoucna," uvedl Lata.

Svůj program chce představit 5. listopadu během shromáždění akademické obce Ostravské univerzity. Lata by rád v druhém volebním období pokračoval například v intenzivnějším zapojování univerzity do života v regionu, podpoře perspektivních směrů výzkumu, v profesionalizaci administrativy a dalším zviditelňování školy. Vlastní volba rektora je plánována na 19. listopadu.

Pětašedesátiletý Lata vystudoval lékařskou fakultu. Na Ostravské univerzitě působí od roku 2010. Do funkce rektora se před čtyřmi lety dostal z pozice prorektora pro řízení vědy a vnějších vztahů, kterou vykonával od roku 2011.

Rektora jmenuje na návrh akademického senátu prezident republiky, návrh se podává prostřednictvím ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.