Salvini podle agentury Reuters výslovně neřekl, zda bude Itálie pokračování sankcí pro rok 2019 vetovat. "Pokud budeme vyzváni, abychom je (sankce) potvrdili, řekneme ne," konstatoval. "Je jasné, že nemá smysl, aby platily," dodal.

V ruských médiích měl Salviniho projev značný ohlas. "Evropa (kvůli sankcím) každodenně ztrácí miliony eur. Jen idiot může jít touto cestou," citovala místopředsedu italské vlády agentura TASS. Ve zrušení sankcí ale prý italský politik nevěří. "Bojím se, že příští rok bude rokem dalších sankcí," předpověděl.

"Vrátím se do Itálie s přesvědčením, že, sláva Bohu, existuje (ruský prezident Vladimir) Putin, který má jasné názory na mír po celém světě," pochválil podle ruské agentury Salvini kremelského vůdce.

Už během letu do Moskvy podle zpravodaje listu Corriere della Sera nešetřil Salvini chválou na adresu Ruska. "V Rusku se cítím jako doma, kdežto v některých zemích EU nikoli," řekl. "Jestli politické síly, jejichž jsem součástí, zvítězí v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, vztahy Ruska a Evropy se změní," prohlásil Salvini.