Německá kancléřka Angela Merkelová připomněla, že dojednáno je okolo 90 procent textu. Mínila tím už domluvené části budoucí smlouvy o britském odchodu z unie, kde shoda panuje na podobě finančního vyrovnání britských závazků, na udržení práv občanů EU v Británii po brexitu či na přechodném období do konce roku 2020. EU nyní naznačuje, že by toto přechodné období mohlo být i delší.

Zbývající otázky budou podle Merkelové vyřešeny v dobrém duchu. "Zkusíme vše, abychom dohody dosáhly, bude to nejlepší řešení pro obě strany," uvedla kancléřka.

Podle britské premiérky je dohoda stále možná i přes nynější rozdílné pohledy na řešení otázky režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Mayová při příchodu do budovy Europa opakovaně zdůrazňovala pokrok v jednáních, kterého se podařilo dosáhnout od posledního neformálního summitu EU v polovině září v Salcburku. "Týmy pracovaly velmi tvrdě a dohodla se většina věcí ve smlouvě o vystoupení. Je zde stále otázka pojistky pro Severní Irsko. Ale věřím, že každý u jednacího stolu chce dosáhnout dohody," podotkla Mayová. Při intenzivní a těsné spolupráci to podle ní bude možné.

Mayové bude patřit úvod dnešních diskusí. S britským pohledem na stav jednání seznámí své evropské kolegy i šéfa europarlamentu Antonia Tajaniho. Poté už bude u večeře o brexitu diskutovat jen 27 šéfů států a vlád ostatních unijních zemí. Se stavem rozhovorů je seznámí hlavní unijní vyjednavač Barnier.

Ten při příchodu zdůraznil, že vyjednávači v posledních "týdnech, dnech a nocích" tvrdě pracovali na celkovém uzavření dohody o britském odchodu z unie a politické deklaraci o budoucím uspořádání vzájemných vztahů. "Ještě tam nejsme. Brexit musí být spořádaný pro každého a ve všech ohledech, včetně Irska. K tomu ještě potřebujeme nějaký čas. V příštích týdnech budeme pokračovat v jednáních klidně a trpělivě," řekl.

Mayová, která se dnes v Bruselu už sešla s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, se před začátkem diskuse s ostatními premiéry a prezidenty sešla také k dvoustrannému jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Evropští politici dál věří v možnost dohody i přes nedělní krach, kdy britská strana odmítla text "rozvodové smlouvy" dohodnutý na expertní úrovni. Důvodem byl právě nesouhlas s podobou pojistky, která má zajistit neexistenci hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Ve své stávající podobě by totiž prakticky znamenala udržení Severního Irska v evropské celní unii, což Londýn odmítá a k nelibosti unie také žádá její časové omezení.

Francouzský prezident Emmanuel Macron při příchodu na večeři novinářům řekl, že od Mayové čeká informaci o tom, co je pro ni akceptovatelné s ohledem na vnitřní britskou politickou rovnováhu. Konečná dohoda podle něj není příliš vzdálená.

Estonského premiéra Jüriho Latase mrzí, že dohodu s britskou stranou se zatím nepodařilo nalézt. "Jsem ale dál přesvědčen, že tato dohoda je možná; náš cíl je najít řešení a cestu dál," poznamenal s tím, že významná je pokračující jednota všech ostatních 27 zemí unie. "Británie pro nás byla a je blízkým a významným partnerem," dodal.

Původně měla sedmadvacítka dnes večer potvrdit vyjednávači domluvený text, problém kolem Irska ale situaci zkomplikoval. Prezidenty a premiéry tak čeké i rozhodnutí, zda za dané situace svolávat na listopad mimořádný "brexitový" summit či zda závěrečnou diskusi o "rozvodové smlouvě" absolvovat až na dalším řádném summitu v polovině prosince. Unie se také začíná bavit o způsobech, jak se připravit na situaci, kdy jednání definitivně zkrachují a Británie EU 29. března 2019 opustí bez dohody takzvaným "tvrdým brexitem" se všemi jeho důsledky.