V rámci svého mandátu se měl pokusit o dosažení dohody o nové syrské vládě, o nových volbách a o celkové reformě vládnutí. Svolal několik kol mírových rozhovorů pod záštitou OSN, avšak nepodařilo se mu dosáhnout významného výsledku. Při mírových rozhovorech dělila vyjednávací týmy syrské vlády a opozice především otázka postavení prezidenta Bašára Asada. Opozice s ním odmítá počítat v příští vládě.

De Mistura dnes řekl, že dohodě o ústavním výboru brání stále výhrady syrské vlády. Podle něj už se dohodlo, že výbor bude mít 150 členů, z nichž 50 navrhla vláda, 50 opozice a 50 OSN. Syrská vláda má ale podle de Mistury výhrady k třetině členů, práci na sestavení výboru nepodporují podle něj ani spojenci Sýrie Rusko a Írán. Rusko podle agentury AFP upřednostňuje otázku návratu uprchlíků, v úsilí o vytvoření nové ústavy vidí snahu o Asadovo svržení. OSN do výboru jmenovala syrské odborníky, zástupce občanské společnosti, kmenové vůdce a ženy.

Příští týden pojede zmocněnec na pozvání syrské vlády do Damašku, kde má o sestavení výboru jednat. O výsledku pak bude informovat Radu bezpečnosti a sám pak chce v listopadu rozeslat pozvánky na jednání výboru. "Nebudu předpovídat, zda je to možné. Vím, že po devítiměsíční přípravě je důležité zahájit práci věrohodného ústavního výboru," řekl.

O možném de Misturově odstoupení z funkce se spekuluje od loňska. Podle tehdejších zpráv diplomaté v zákulisí hovořili o tom, že by de Misturu mohla nahradit koordinátorka OSN pro Libanon Sigrid Kaagová z Nizozemska. Před de Misturou post zastávali bývalý alžírský ministr zahraničí Lachdar Brahímí a někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan.