Úklidových operací se účastní na 700 hasičů a také pracovníci civilní obrany. V městečku Trèbes, které zaznamenalo v důsledku povodní největší počet úmrtí, se v úterý až do tmy odstraňovaly poničené automobily, které velká voda smetla, uvádí web franceinfo. Podle něj je v dohře ničivých povodní k vidění i obdivuhodný elán a solidarita. V obci Conques-sur-Orbiel se prý jedna celá čtvrt včetně dětí zapojila do úklidu mateřské školky. Podle AFP s pracemi pomáhají i dobrovolníci ze zbytku Francie.

Po celém Aude se od úterka lidé vracejí do zdevastovaných obydlí. Reportáž televize France 3 ukazuje například obyvatele vesnice Villegailhenc, který musel holýma rukama odhrabávat bláto, aby vůbec mohl otevřít dveře svého domu. Uvnitř bylo vše zničené. Voda v místě sahala až do výšky 1,8 metru nad úrovní podlahy. "Nábytek, auto, pracovní dodávka. O všechno jsem přišel," řekl muž.

V oblasti v podhůří Pyrenejí spadlo během noci na pondělí místy až 300 milimetrů srážek, což odpovídá běžnému úhrnu za několik měsíců. Povodně postihly obyvatele celkem 70 obcí. Podle odborníků je za nebývalou intenzitou bouře i globální oteplování, zároveň se objevila kritika na adresu meteorologů, kteří nejvyšší stupeň výstrahy vyhlásili až v momentě, když už se řeky a potoky vylévaly z břehů.

Velká voda lidi v regionu Aude zaskočila. Obyvatel Trèbes Raphaël popsal franceinfo, jak jej v pondělí před pátou hodinou ráno probudilo zurčení vody. "Světlo nefungovalo, vzal jsem telefon a vidím, že kolem je voda až po kotníky," řekl.

Dříve než si Raphaël a jeho manželka stačili posbírat cennosti, začala prý voda prudce stoupat. Manželé si uvědomili, že mohou jen zavolat záchranáře a vyčkat na jejich příchod. To nakonec znamenalo čtyřhodinový boj s proudem a stoupající vodou. "Mysleli jsme, že umřeme," svěřil se Raphaël. Manželský pár nyní čeká vyprázdnění bytu, úklid a rekonstrukce, vypořádat se však bude muset i s psychologickou újmou, uzavírá franceinfo.