V devítičlenné radě zasednou čtyři zástupci ANO, tři z ODS a po jednom z TOP 09 a z ČSSD. ODS i ČSSD, jež se na vedení města podílejí desítky let, nominují lidi, kteří jsou i v současné radě. TOP 09 a ANO byly dosud v opozici a v radě budou nováčci. V opozici zůstanou Piráti se sedmi mandáty, KDU-ČSL - Pravá volba pro město se čtyřmi zastupiteli a KSČM se třemi. Baxa si prozatím po konzultaci se stranickými kolegy nechá současně s primátorským křeslem i post poslance. Po čase vyhodnotí, zda je možné je vykonávat souběžně. Nové vedení města by mělo být zvoleno na ustavujícím zasedání zastupitelstva nejpozději do začátku listopadu, pokud by někdo podal u soudu stížnost proti volbám, lhůta se prodlužuje.

Kromě Zarzyckého, jemuž by měla připadnout odpovědnost za strategické řízení obchodních korporací s majetkovou účastí města a sport, budou v radě další tři náměstci. Ivana Mádlová (ANO) bude náměstkyní pro kulturu, cestovní ruch, památky a sociální péči, Pavel Šindelář (ODS) si ponechá ze současné koalice v gesci technickou oblast. Náměstkem pro dopravu a životní prostředí bude Michal Vozobule (TOP 09).

V radě bude dále David Šlouf (ODS), který si k dosavadní odpovědnosti za bytovou politiku přibere ekonomiku a nakládání s majetkem. Současný primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) bude radním pro bezpečnost. Za školství bude odpovídat Lucie Kantorová (ANO). Projekty Smart Cities a podpora podnikání spadnou do gesce radního Vlastimila Goly (ANO).

Post uvolněného předsedy kontrolního výboru zastupitelstva připadne opozici, členové nové koalice zatím nesdělili, kterou stranu podpoří.

"Považuji za jeden z velkých úspěchů vyjednávání to, že ta čtyřkoalice zaručuje stabilitu pro následující čtyřleté období, disponuje spolehlivou většinou, byl to požadavek většiny účastníků," řekl Baxa. Cenné na koalici je podle dosavadního primátora a budoucího radního Zrzaveckého i to, že se v ní mísí zkušenost ODS a ČSSD s mnohaletým vedením města s novými impulzy, které mohou přinést ANO a TOP 09. Zachová se tak kontinuita dosavadního směřování a projektů města a zároveň se otevře prostor po nová řešení a nápady.

Zarzycký uvedl, že ANO původně navrhovalo užší koalici kolem 30 hlasů. "Politika je kompromis, vznikla koalice na půdorysu čtyř stran. Myslím si, že bude velmi stabilní, programově velmi přiblížená. Našli jsme shodu v základních bodech - dokončení infrastrukturních prvků, řešení parkování ve městě, životní prostředí, péče o zeleň a další," řekl Zarzycký. Strany koalice se mimo jiné shodly na tom, že v tomto období bude město věnovat větší důraz na takzvanou modrozelenou infrastrukturu. Například TOP 09 chce ze svého programu prosadit větší pozornost nakládání s dešťovou vodou, zelené střechy, řešit problematiku s nedostatkem vody boleveckých rybníků, zalévání zeleně či ochlazování města, řekl Vozobule.