Hlavní část dnešních manifestací se sešla v centru Barcelony, jiné jsou kromě Lledoners u dvou věznic, kde jsou ve vazbě další katalánští politici a političky; celkem jich je ve vazbě devět.

Lidé dorazili na manifestace s katalánskými vlajkami a transparenty s nápisy "Svobodu pro politické vězně" či "Chceme vás doma". Volali také hesla jako "Ani krok zpátky" s odkazem na snahu současné katalánské vlády uspořádat další referendum, tentokrát se souhlasem Madridu. Nová španělská vláda, která je v úřadu od června, ale slíbila jen dialog o širší autonomii.

K propuštění dvou katalánských aktivistů vyzvala od jejich zatčení loni v říjnu už několikrát i organizace Amnesty International (AI), která jejich vazbu označila za omezování práva na svobodu projevu a svobodu shromažďování. Sánchez a Cuixart byli totiž posláni do vazby kvůli tomu, že loni 20. září svolali demonstraci před katalánské ministerstvo hospodářství, kde španělská policie zabavovala dokumenty a zatkla několik úředníků kvůli chystanému referendu o nezávislosti Katalánska.

Podle AI mohou být Sánchez a Cuixart maximálně obviněni z narušení veřejného pořádku, protože demonstranti tehdy bránili španělským úředníkům opustit budovu a poničili několik aut. Podle některých zdrojů ale právě Sánchez a Cuixart vyzývali demonstranty ke klidu.

Sánchez a Cuixart byli později obviněni ze vzpoury, pro což podle AI není odůvodnění. Podobně se dnes v rozhovoru s katalánským rozhlasem RAC1 vyjádřil i španělský soudce Pascual Sala, který byl v 90. letech předsedou španělského nejvyššího soudu a od roku 2011 do roku 2013 předsedal španělskému ústavnímu soudu. Ani Sala nevidí důvody, proč by měli být Sánchez a Cuixart, ale i ostatní uvěznění katalánští politici, souzeni pro vzpouru. Za tu hrozí až 25 let, nebyla-li ozbrojená.

Soud s bývalým katalánským vedením by měl začít v prosinci nebo v lednu, uvedl dnes deník La Vanguardia. Bývalí ministři katalánské vlády a členové bývalého vedení katalánského parlamentu byli obviněni poté, co je bývalá španělská vláda se souhlasem horní komory parlamentu loni koncem října sesadila a dočasně převzala přímou správu Katalánska. Správa skončila letos v červnu.

Obviněni jsou všichni kvůli referendu o nezávislosti, které bývalá katalánská vláda uspořádala 1. října, ač španělská justice předem označila plebiscit za neústavní a varovala, že se jeho organizátoři vystavují trestnímu stíhání.